Dania główne Przepis na:
Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 709
Dodano: 13.05.2016
Odsłon: 8168
Składniki
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- dwie łyżki wody
- 40-50 g komosy ryżowej
- kilka różyczek brokuła
- 1 pomidor, średniej wielkości
- łyżeczka oleju kokosowego
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- świeża rukola
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Zaczynamy od gotowania komosy. Możecie zrobić to wcześniej, by oszczędzić później nieco czasu. Suchą komosę lekko prażymy w garnuszku, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy odrobinę soli, zagotowujemy. Potem zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pozostawiamy na kolejne 10-15 minut w rondelku.
Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. -
Jajka dokładnie roztrzepujemy z wodą, dodajemy ugotowaną komosę ryżową, następnie sól i pieprz.
Na oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekany czosnek i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy drobno pokrojone różyczki brokuła i cieniutkie plasterki pomidora. Przykrywamy i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie.
Moja propozycja podania to gęsta passata pomidorowa i świeża rukola. :)
Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 14 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Przepyszne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz