Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Dodaj jeden składnik do wody, zmięknie w godzinę

Gotowanie fasoli może zająć naprawdę dużo czasu. Jeśli go nie posiadasz, istnieje prosty sposób na szybsze jej przyrządzenie. Fasola będzie gotowa w ekspresowym tempie, jeśli dodasz do niej jeden składnik. Sprawdź, jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła.

Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła? Wystarczy jeden domowy składnik | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Podawanie dań z fasolą kojarzy się przede wszystkim z długim namaczaniem warzywa i godzinami spędzonymi w kuchni. Warto poznać jednak prosty trik, który skraca czas przyrządzania tego składnika. Dowiedz się, dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem i jak ekspresowo ją zmiękczyć

Sprawdź także: Zamiast wyrzucać, zalej wrzątkiem. Napar przyspiesza metabolizm i pomaga zmniejszyć obwód w talii

Dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem?

Każdy, kto choć raz przygotowywał fasolę, doskonale wie, że powinno się ją moczyć przed gotowaniem. Większość osób uważa, że robi się to wyłącznie po to, aby zmiękła i nadawała się do spożycia. To tylko część prawdy.

Dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Robi się to przede wszystkim po to, aby wypłukać z niej substancje wzdymające. Jeśli umieścisz warzywo w wodzie, to przejdą one właśnie do płynu, a jedzący unikną niekomfortowych wzdęć. 

Najczęściej fasolę moczy się na długo przed gotowaniem (np. zostawia na noc w wodzie). Nie wolno jednak przekroczyć 12 godzin, bo wówczas warzywo może zacząć fermentować. Gdy napęcznieje, wystarczy zmienić wodę i zagotować fasolę, dopóki nie będzie miękka.

Zobacz: Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej

Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła?

Nie masz całej nocy na namaczanie fasoli? Istnieje prosty trik, który spowoduje, że ziarna będą gotowe znacznie wcześniej. Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła? 

W ekspresowej wersji potrzebujesz tylko około godziny, dwóch - mocz ziarna od razu we wrzątku, co jakiś czas dolewając gorącą wodę. Pamiętaj jednak, aby do płynu, w którym moczysz fasolę wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Nie tylko prędko pozbędziesz się wszystkich substancji wzdymających, ale też zmiękczysz fasolę.

Po upływie wskazanego czasu wymień wodę i posól ją. Dzięki temu fasola szybciej się ugotuje, a jej skórka zmięknie i nie popęka. Gotuj warzywo do miękkości.



Zobacz także:

Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »

Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Ten deser z owocami smakuje jak u babci »

Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 298

30 min
10
60 min
10
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 787

30 min
26
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 270

30 min
8

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 816

30 min
42

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2