Grill - temat specjalny

Nie od razu grill zbudowano

Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat.

Fot. 123RF/Picsel

Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku, stojący na trzech nogach.

Grill kulisty opalany węglem drzewnym zdobył ogromną popularność, najpierw w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie. Do Polski moda na grillowanie przywędrowała na przełomie lat 80. i 90.

Wcześniej niezwykle popularne były u nas spotkania przy ognisku, połączone z pieczeniem kiełbasy i chleba, nadzianych na patyki. W ogniskowym żarze umieszczano ziemniaki i jabłka, które dzięki temu zyskiwały niezwykły smak i aromat. Kiełbasę z ogniska jedzono z musztardą, a zapijano piwem bądź gorzałką.

Obecnie nie spotykamy się już raczej przy ognisku. Grillowanie w zasadzie całkowicie wyparło wcześniejszy zwyczaj pieczenia kiełbasek - większość z nas ma w domu przenośny piecyk do grillowania, a osoby budujące nowe domy i projektujące ogrody murują specjalne piece ogrodowe.

Stale rozwijamy też nasze umiejętności w zakresie przygotowywania potraw na grillu. Początkowo była to wyłącznie kiełbasa, później coraz popularniejsze stawały się drób i steki, a obecnie grillujemy również warzywa, owoce, ryby, homary, krewetki czy ośmiorniczki.

Mamy też swoje specjalności narodowe, które zachwycają obcokrajowców. Należą do nich m.in. pieczona biała kiełbasa i grillowany oscypek z żurawiną.

Ponieważ jest coraz cieplej i przyjemniej na zewnątrz i coraz chętniej spędzamy czas poza domem, warto rozpocząć sezon grillowania i wypróbować kilka nowych przepisów.

Na Smakerze znajdziecie nie tylko przepisy na pyszne dania z grilla, ale również informację o grillowaniu w różnych krajach świata i porady dotyczące sprzętu niezbędnego do pieczenia na grilllu. Zacznijcie razem z nami sezon grillowania!


Zobacz też temat specjalny o grillowaniu. Kliknij!!

grillowanie

Zobacz też: 5 złotych zasad wyboru grilla

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5835

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 282

30 min
8
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17