Nie wyrzucaj zdrewniałych końcówek szparagów. Zrób z niego dania za grosze

Sezon na szparagi trwa dosyć, krótko dlatego należy go w pełni wykorzystać. Podajemy je z jajkiem, jako dodatek do dań, w zupie czy risotto. Oczywiście ważnym krokiem w przygotowaniu szparagów, jest pozbycie się ich końcówek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wcale nie trzeba ich wyrzucać. Można przygotować z nich pyszne dania. Sprawdź, co z robić ze zdrewniałych końcówek szparagów.

Przepisy ze zdrewniałymi końcówkami szparagów | Fot.123RF/Picsel

Szparagi to bardzo zdrowe warzywa, znajdziesz w nich witaminę A, te z grupy B, C, E i K, nie brakuje w nich również substancji mineralnych, potasu, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, manganu, cynku, czy żelaza. Zawierają błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit i reguluje prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Szparagi wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie, chronią organizm przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Korzystnie wpływają również na pracę układu krwionośnego, w tym serca, moczowego i pokarmowego. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Okazuje się, że szparagi możemy wykorzystać w całość. Zdrewniałe końcówki, które często lądują w koszu, mogą posłużyć nam, jako dodatek smakowy do niektórych dań.

Sprawdź także: Sałatki ze szparagami. Top 5 szybkich i prostych przepisów

Co z robić ze zdrewniałych końcówek szparagów?

Zastanawiasz się, czy można jeść zdrewniałe końcówki szparagów? Co prawda, w odróżnieniu od górnych części warzywa, nie jada się ich bezpośrednio, jednak można dodać je do kilku smacznych dań. Jeżeli nie lubisz marnować jedzenia, te sprytne patenty, z pewnością przypadną ci do gustu. 

Przede wszystkim rewelacyjnie sprawdzą się do przygotowania banalnie prostego bulionu warzywnego. Na blaszce ułóż końcówki szparagów, dodaj marchew, pietruszkę, kawałek pora, cebulę, odrobinę oliwy, soli i wszystko upiecz. Wystarczy pół godziny w 200 stopniach. Do garnka wrzuć upieczone warzywa, dodaj dwa litry wody, łyżeczkę soli, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj do momentu, aż zacznie wrzeć, następnie zmniejsz grzanie i odczekaj jeszcze kilkanaście minut. Teraz wystarczy przecedzić uzyskany wywar i gotowe. Na takim bulionie możesz przygotować swoją ulubioną zupę. 

Zdrewniałe końcówki nadadzą się bardzo dobrze również na zupę krem. Do garnka wlej łyżkę oliwy, podsmaż na niej dwa ząbki czosnku oraz poszatkowaną cebulę. Końcówki szparagów wrzuć do garnka, dodaj również różyczki brokuła, zalej wszystko wodą lub bulionem i gotuj, aż do miękkości. Dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw wszystko solą i pieprzem. Następnie, kiedy zupa przestygnie, wystarczy wszystko dokładnie zblendować. Do takiej zupy krem możesz dodać również groszek lub cukinię.

Zobacz także:

Błędy, które powoli niszczą twoją zmywarkę. O czym musisz pamiętać? »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 121

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 50

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2