Niejedna babcia wnukom gotowała. Leśnicy przypominają o starym, sprawdzonym przepisie na przeziębienie

Czy wiesz, jak przygotować herbatkę z łodyg malin? Lasy Państwowe przypomniały o babcinym specyfiku, którego głównym składnikiem były właśnie pędy malin. Choć nie wszyscy używają ich w kuchni, zdecydowanie warto. Odkryj, jakie właściwości mają łodygi malin i jak pić przyrządzony z nich prozdrowotny napar.

Herbata z łodyg malin | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe dbają o gospodarkę leśną i zachowanie walorów przyrodniczych zarządzanych przez nich terenów. W swojej codziennej pracy jednostka zwraca też uwagę na leśną florę, w tym krzewy i owoce, które z nich wyrastają, m.in. maliny. Ostatnio Lasy Państwowe przypomniały wszystkim o prozdrowotnym napoju, który nasze babcie stosowały najczęściej na przeziębienie. Odkryj, jakie właściwości mają łodygi malin i przygotowany z nich napar.

Sprawdź także: 8 odchudzających sałatek. Na śniadanie, obiad i kolację

Jakie właściwości mają łodygi malin?

Czy zdecydowałeś się kiedykolwiek na użycie nie tylko owoców, ale też pędów malin? Większość pewnie odpowie negująco na to pytanie. Warto wiedzieć, że zanim maliny pojawią się w sezonie letnim, z ich gałązek możesz przygotować leczniczy napój. O tym, jakie właściwości mają łodygi malin, wiedziały nasze babcie, które chętnie przyrządzały z nich napar podczas infekcji. Dlaczego?

Herbatka z łodyg malin to źródło witamin, antyoksydantów (flawonoidów i garbników) oraz kwasu salicylowego. Przede wszystkim wzmacnia odporność i wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Kiedyś nazywano ją nawet naturalną aspiryną, która pomaga zwalczać infekcje i chroni przed chorobami dróg oddechowych - właśnie dlatego stosowana była podczas przeziębień.

Co więcej, napar z łodyg malin działa przeciwzakrzepowo i uszczelnia naczynia krwionośne. Stosowany regularnie zmniejsza więc też ryzyko miażdżycy, a dodatkowo - łagodzi objawy refluksu żołądka. Pamiętaj jednak, że nie powinny jej pić osoby chorujące na kamicę nerkową.

Rozgrzewająca, przeciwzapalna, przeciwgorączkowa, wzmacniająca odporność, pyszna i aromatyczna - tak piszą o herbatce z malin Lasy Państwowe.

Jak przygotować herbatkę z łodyg malin?

Przyrządzenie przeciwinfekcyjnego naparu nie jest trudne, choć wymaga odpowiednich składników. Przede wszystkim przygotuj garść dobrze dobranych gałązek malin, o długości ok. 20-30 cm. Mogą mieć one liście, ale nie powinny być zdrewniałe, tylko cienkie i giętkie. 

Jak przygotować herbatkę z łodyg malin? Zajmie ci to dosłownie kwadrans. Delikatnie wypłucz garść pędów pod wodą, przekrój na mniejsze kawałki i przełóż je do garnka. Zalej większą szklanką wrzątku i zagotuj. Po upływie ok. pięciu minut odstaw garnek i poczekaj jeszcze chwilę, aż napar wyciągnie całą esencję z gałązek malin. 

Jak pić herbatkę z łodyg malin?

Napar z pędów malin ma piękny, rubinowy kolor i mocno owocowy aromat. Dla niektórych może jednak smakować gorzkawo, co łatwo zmienić, dodając odrobinę miodu do napoju

Jak pić herbatkę z łodyg malin? Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś pijał ją regularnie przez cały rok. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzać z porcjami - dwie lub trzy filiżanki dziennie to maksimum

Przeciwwskazaniem do picia herbatki z łodyg malin jest kamica nerkowa. Jeśli na nią chorujesz, niestety napar nie jest dla ciebie.

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

7
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

2