Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów po sezonie jesiennym lub przed tym letnim to jedno z najczęstszych postanowień. Jednak nie oznacza to, że od tej pory w waszym jadłospisie zagości wyłącznie woda i liście sałaty. To jeden z najpopularniejszych dietetycznych mitów, który wciąż krąży w naszym społeczeństwie. Z pozoru wydawałoby się to logicznym rozwiązaniem - skoro jedzenie powoduje, że tyjemy, jedzmy mniej, a z pewnością schudniemy i to w krótkim tempie. Niestety, nie jest to takie proste!
Owszem, objadanie się wcale nie jest dobrym nawykiem i stanowi prosty sposób na zyskanie dodatkowych kilogramów. Jednak musimy pamiętać, że w przypadku zdrowego żywienia, nie liczy się tylko ilość, ale również jakość spożywanych przez nas dań. Cóż z tego, że zjemy tylko dwa posiłki dziennie, skoro będą się one składać z tłustych fast foodów lub niezdrowych przekąsek?
W przypadku skutecznego odchudzania powinniśmy zadbać nie tylko o to, aby nie zjadać zbyt dużej ilości kalorii. Bardzo istotna jest regularność posiłków - niech będą mniejsze, ale za to częstsze. Szalenie ważnym jest również, aby na naszym talerzu znajdowały się tzw. „zdrowe kalorie", które dostarczą nam jak najwięcej cennych składników odżywczych.
Świetnym sposobem na zdrowe zrzucanie kilogramów jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek dietetycznych. Oto kilka ciekawych przepisów na odchudzające sałatki:
1. Lekka sałatka z parmezanem i jajkiem
Zobacz przepisDietetyczna sałatka na odchudzanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.
2. Sałatka z kaszą pęczak, kurczakiem i brokułami
Zobacz przepisFitsałatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pęczak to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziesz cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.
3. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Zobacz przepisOdchudzająca sałatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.
4. Sałatka z kiszoną kapustą pekińską
Zobacz przepisSałatka z kiszoną kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu.
5. Sałatka z cukinią i kaszą quinoa
Zobacz przepisSałatka z kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie, powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.
6. Sałatka z brokułami i czerwoną fasolą
Zobacz przepisSałatka na odchudzanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Warzywa strączkowe (np. fasola, ciecierzyca lub groch) są bogate w białko i błonnik. Stanowią także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, cynku i jodu.
7. Sałatka makaronowa z ciecierzycą, pomidorkami i jarmużem
Zobacz przepisZdrowa sałatka dietetyczna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciecierzyca jest warzywem, które zawiera dużo błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny. Z tego względu poleca się ją osobom cierpiącym na cukrzycę. Badania wskazują, iż włączenie tego warzywa do diety może spowolnić rozwój choroby oraz wspomóc jej profilaktykę.
8. Jaglana sałatka z awokado
Zobacz przepisOdchudzająca sałatka z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ze względu na to, że awokado zawiera dużo tłuszczu, niektórzy uznają je za niezbyt zdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Tłuszcze w nim zawarte są niezwykle zdrowe i zawierają w sobie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.