Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na lekki obiad - pęczak z kurczakiem i brokułami. Można zjesć na zimno jak sałatkę albo podgrzać. Świetnie sprawdzi się po świątecznym przejedzeniu:)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1101
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1138
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1101
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1138
Składniki
Kaszę przepłukać, zalać 2,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. W tym czasie jak kasza się gotuje zamarynować kurczaka - w misce wymieszać oliwę, harissę, sok z cytryny, posiekany czosnek,sól i pieprz. Kurczaka pokroić na kawałki, dodać do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować- ale tak żeby zostały lekko twardawe ( najlepiej na parze). Ugotowaną kaszę rozpulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Kurczaka usmażyć na rumiano. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Pęczak wymieszać z kurczakiem i brokułami, dodać połowę płatków migdałowych i posiekany szczypiorek, wlać sos i wymieszać. Podawać posypane resztą płatków migdałowych.