Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na lekki obiad - pęczak z kurczakiem i brokułami. Można zjesć na zimno jak sałatkę albo podgrzać. Świetnie sprawdzi się po świątecznym przejedzeniu:)
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2644
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 856
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2644
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 856
Składniki
Kaszę przepłukać, zalać 2,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. W tym czasie jak kasza się gotuje zamarynować kurczaka - w misce wymieszać oliwę, harissę, sok z cytryny, posiekany czosnek,sól i pieprz. Kurczaka pokroić na kawałki, dodać do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować- ale tak żeby zostały lekko twardawe ( najlepiej na parze). Ugotowaną kaszę rozpulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Kurczaka usmażyć na rumiano. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Pęczak wymieszać z kurczakiem i brokułami, dodać połowę płatków migdałowych i posiekany szczypiorek, wlać sos i wymieszać. Podawać posypane resztą płatków migdałowych.