Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczak z kurczakiem i brokułami

Pęczak z kurczakiem i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2618

Dodano:

Odsłon: 13023

Pomysł na lekki obiad - pęczak z kurczakiem i brokułami. Można zjesć na zimno jak sałatkę albo podgrzać. Świetnie sprawdzi się po świątecznym przejedzeniu:)

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pasty chilli (np harissy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • 1 brokuł
  • 60 g płatków migdałowych
  • pół pęczka szczypiorku
  • SOS
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłukać, zalać 2,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka.
    W tym czasie jak kasza się gotuje zamarynować kurczaka - w misce wymieszać oliwę, harissę, sok z cytryny, posiekany czosnek,sól i pieprz. Kurczaka pokroić na kawałki, dodać do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki.
    Brokuły podzielić na różyczki i ugotować- ale tak żeby zostały lekko twardawe ( najlepiej na parze).
    Ugotowaną kaszę rozpulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.

  2. Kurczaka usmażyć na rumiano.
    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
    Składniki sosu wymieszać w słoiku.
    Pęczak wymieszać z kurczakiem i brokułami, dodać połowę płatków migdałowych i posiekany szczypiorek, wlać sos i wymieszać.
    Podawać posypane resztą płatków migdałowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń