Ewa_Gotuje

Niezwykły prebiotyk i pogromca wysokiego cukru. Jak wykorzystać inulinę w kuchni?

Inulina to prebiotyk, który stał się w ostatnim czasie bardzo popularny w dietetyce. To środek dodawany do suplementów, polecany cukrzykom, odchudzającym się i osobom z większym ryzykiem zachorowania na miażdżycę. W czym jest inulina i jakie ma właściwości? Dowiedz się, jak wykorzystać inulinę w kuchni.

Choć prebiotyk występuje w wielu roślinach i warzywach, to najpopularniejsza jest inulina z cykorii | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy słyszałeś kiedyś o takiej substancji jak inulina? Popularny składnik suplementów to również prebiotyk. Odkryj, co to dokładnie jest, jakie właściwości ma inulina i jak wykorzystać ją w kuchni. 

Sprawdź także: Nie cieszy się popularnością, a powinna. Kasza w sam raz dla chorujących na serce i miażdżycę

Co to jest inulina?

Inulina to składnik suplementów diety, który zaleca się głównie diabetykom, osobom na diecie oraz wszystkim z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jest wielocukrem (polisacharydem) pochodzenia roślinnego - to materiał, z którego rośliny pozyskują związki niezbędne do ich wzrostu i dojrzewania. 

Co to jest inulina? Substancja uznawana jest także za prebiotyk, czyli składnik nieulegający trawieniu, którego zadaniem jest pobudzenie korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym.

Po pozyskaniu jej z rośliny i przetworzeniu przyjmuje formę białego proszku. Następnie rozpuszcza się ją w wodzie. Składnik suplementów diety ma lekko słodkawy smak. W aptekach i sklepach zielarskich jest dostępny w sproszkowanej postaci, w tabletkach oraz kapsułkach. 

W czym jest inulina?

Wiesz już, że specyfik to materiał zapasowy tworzony w roślinnych strukturach komórkowych. W czym zatem jest inulina? Najpopularniejsza jej wersja pochodzi z cykorii - najczęściej dodaje się ją do suplementów diety oraz tabletek i kapsułek dostępnych w aptece. Natomiast naturalny prebiotyk można znaleźć też m.in. w cebuli zwyczajnej, mniszku lekarskim, topinamburze, agawie, dalii czy łopianie

Jakie właściwości ma inulina?

Inulina uznawana jest przede wszystkim za naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na pracę jelit i układu pokarmowego. W związku z tym, jakie właściwości ma inulina? Cukrzykom zaleca się regularne jej przyjmowanie, ponieważ substancja działa w organizmie, zmniejszając indeks glikemiczny spożywanych produktów i cukier z nich przyswojony.  

Ponadto polisacharyd pomaga kontrolować poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi (dlatego skierowana jest do wszystkich z większym ryzykiem zachorowania m.in. na miażdżycę), a także wspiera prawidłowy rytm wypróżnień i przeciwdziała zaparciom.

Może być stosowana jako zamiennik cukru i tłuszczów. W diecie redukcyjnej inulina zastąpi cukier (ze względu na swój słodkawy smak) oraz tłuszcze (jest mniej kaloryczna, a ma funkcje żelujące, zagęszczające). 

Inulina jako prebiotyk

Polisacharyd stosowany jest bardzo chętnie przez dietetyków. Specjaliści zalecają inulinę jako prebiotyk. Suplementowana regularnie przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu pokarmowego.

Pomaga w regeneracji flory bakteryjnej jelit, chroniąc narządy przed potencjalnym zakażeniem. W związku z unormowaniem pracy całego układu przyczynia się także do wzmocnienia odporności organizmu i poprawy wchłaniania wapnia. 

Jak wykorzystać inulinę w kuchni?

Wiesz już, co to jest inulina, jakie są jej główne właściwości i w jakiej formie możesz ją kupić. Pozostaje tylko pytanie, jak wykorzystać inulinę w kuchni? Na pewno może pełnić funkcję wcześniej wspomnianego słodzika, ze względu na swój słodki smak. Będzie też zastępstwem dla tłuszczu w potrawach, bo często odgrywa rolę mniej kalorycznego zagęstnika.

Ma właściwości higroskopijne i żelujące, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji dżemów i konfitur (jako alternatywa do żelatyny, agaru lub mąki). Z powodu swojego działania będzie też rewelacyjnym składnikiem zagęszczającym zupy, sosy, budynie i galaretki. Polisacharyd jest także stabilizatorem emulsji, na przykład domowego majonezu czy piany z białek.

Jeśli chcesz ją po prostu przyjmować jako sproszkowany suplement diety, zaleca się spożywanie do dwóch łyżek inuliny dziennie. Należy ją wówczas wymieszać z letnią wodą i wypić na pół godziny przed planowanym posiłkiem.

Poniżej znajdziesz przepis na gofry z dodatkiem inuliny:

Keto gofry kakaowe z borówkami

 Keto gofry kakaowe z borówkami Zobacz przepis

Gofry z inuliną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe »

Dodaj do miodu i jedz łyżeczkę dziennie. Zastąpi garść leków »

Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 649

15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 823

30 min
42
15 min
7
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0