Dania jednogarnkowe

Kasza kukurydziana nie jest oczywistym wyborem w polskiej kuchni. Szkoda, bo jej właściwości prozdrowotne i odżywcze oraz smak powinny przekonać każdego do tego, aby wprowadzić ją na stałe do jadłospisu. Odkryj, kto powinien jeść kaszę kukurydzianą regularnie i co z niej przygotować.

Kasza kukurydziana to źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Niestety jest dość kaloryczna | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chorujesz na miażdżycę? Być może na co dzień borykasz się z chorobami układu krążenia i serca? Jeżeli nigdy nie słyszałeś o kaszy kukurydzianej, czas najwyższy poznać się z nią bliżej! 

Sprawdź także: Czyści jelita, pomaga w odchudzaniu, redukuje obrzęki. Jak zrobić wodę ananasową?

Kasza kukurydziana - kaloryczność i wartości odżywcze 

Zastanawiasz się, czy nie przytyjesz, decydując się na produkt, jakim jest kasza kukurydziana? Kaloryczność i wartości odżywcze to dwa aspekty, dzięki którym będziesz wiedzieć, jak dużo tej kaszy stosować w swoich kulinarnych przepisach, by cieszyć się jej smakiem, jednocześnie nie przyrządzając bomby kalorycznej, która regularnie zjadana może zapewnić ci kilka dodatkowych kilogramów. 

Produkt ten po ugotowaniu jest niestety kaloryczny. Ma to swoje plusy i minusy, gdyż osoby aktywne i sportowcy, którzy odżywiają się zdrowo, mogą z pomocą kaszy uzupełnić braki energetyczne. Jeśli jednak jest się osobą otyłą lub na diecie odchudzającej, warto pomyśleć o ograniczeniu ilości spożywanej kaszy kukurydzianej. O ile w klasycznej gotowanej gryce znajduje się około 100 kalorii na 100 gramów, tak w przypadku tej kukurydzianej mówimy już o niemalże 350 kaloriach. Różnica jest zatem znaczna. 

Co do samych wartości odżywczych, produkt jest źródłem białka, błonnika, ale również minerałów, takich jak wapń, sód, żelazo, cynk, fosfor, potas i magnez. To także źródło witaminy A oraz E. 

Kasza kukurydziana - właściwości prozdrowotne 

Dlaczego nawet niewielkie ilości omawianego produktu są wskazane w codziennej diecie? Co sprawia, że tak bardzo ceniona w zdrowym odżywianiu jest kasza kukurydziana? Właściwości prozdrowotne, jakimi się charakteryzuje, na pewno cię zainteresują.

Spożywanie tej kaszy może przełożyć się na duże korzyści dla twojego zdrowia. Jest to bowiem produkt, który ze względu na zawartość licznych wartości odżywczych i minerałów może przyczynić się do poprawy widzenia, dlatego polecany jest osobom, które na co dzień dużo pracują przy komputerze lub są naznaczone wadą wzroku. To także produkt dla seniorów, u których wraz z wiekiem zaczynają pojawiać się zmętnienia w obrębie oka, przez co widzenie ulega pogorszeniu. 

Kasza bogata w witaminę A może pomóc ci poprawić kondycję twojej skóry, paznokci i włosów. Zamiast w pierwszej kolejności sięgać po suplementy i tabletki, zastanów się, czy naturalne źródło tej witaminy nie będzie pyszniejszą i zdrowszą alternatywą. Kukurydziana kasza, dzięki zawartości witaminy E, będzie sposobem na walkę z wolnymi rodnikami i toksynami, które twój organizm wchłania w dużych ilościach z zanieczyszczonego powietrza, dymu papierosowego, a ich rozwojowi sprzyja promieniowanie UV. 

Po kaszę sięgnij także wtedy, gdy istnieje u ciebie duże prawdopodobieństwo miażdżycy, chorób serca, problemów z układem krwionośnym. 

Kasza kukurydziana to także idealne rozwiązanie dla osób, które cierpią z powodu celiakii i nietolerancji glutenu. W przeciwieństwie do innych kasz ta kukurydziana nie zawiera wspomnianego składnika, dlatego jest zdrowym zamiennikiem. Możesz użyć jej do wypieków, bez których na co dzień nie wyobrażasz sobie życia, jak np. chleb. 

Kto powinien jeść kaszę kukurydzianą? 

Z pewnością powinny być to osoby z przypadłościami i dolegliwościami wymienionymi powyżej. Będą to także dorośli, którzy szukają lekkostrawnej alternatywy dla innych kasz i chcą wyeliminować gluten ze swojej diety. Bardzo często zdarza się, że lekarze polecają sięgnięcie po kaszę kukurydzianą pacjentom, którzy skarżą się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, chcą odżywiać się zdrowo, nie podrażniać już i tak delikatnych ścianek żołądka, a co więcej - usprawnić proces regeneracji zmian chorobowych, które się na nich pojawiły. Po kaszę powinny sięgać również osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego, choroby tarczycy, w tym Hashimoto. 

Kasza kukurydziana wielu kojarzy się także z czasem dzieciństwa. To bardzo dobre skojarzenie, gdyż ze względu na lekkostrawność wspomnianej kaszy nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją swoim pociechom. Jeśli jest to produkt dedykowany dzieciom, tym bardziej dorośli nie powinni bać się częstszego sięgania po niego i urozmaicania z jego pomocą swojego tygodniowego menu. 

Kasza kukurydziana - przeciwwskazania 

Mimo iż takich sytuacji nie ma zbyt wielu, może się okazać, że jednak nie dla ciebie jest produkt, jakim jest kasza kukurydziana. Przeciwwskazania, a szczegółowo mówiąc lista sytuacji, w których nie możesz jej jeść, nie jest długa. Kiedy musisz z niej zrezygnować? 

Osoby, które nie powinny jeść kaszy kukurydzianej, to przede wszystkim dorośli i dzieci, u których wykryto poważne schorzenia i problemy w obrębie układu pokarmowego, takie jak wrzody, zapalenie okrężnicy i śluzówki żołądka. 

Omawianą kaszę wyklucza się również z diety, kiedy choruje się na zapalenie trzustki lub na co dzień cierpi się na zaparcia. W pierwszej kolejności należy wykryć przyczynę ich występowania. Dopiero wtedy można ponownie sięgnąć po kaszę kukurydzianą, kiedy masz już pewność, że powód zaparć został wyeliminowany. 

Kasza kukurydziana - zastosowanie w kuchni 

Wiesz, że bez obaw możesz jeść kaszę kukurydzianą i chcesz z jej udziałem przyrządzić całkiem nowe, smaczne menu dla całej twojej rodziny? Jedną z największych zalet omawianego produktu są liczne możliwości jego wykorzystania w kulinarnych przepisach. Kiedy zatem warto sięgnąć do szafki po produkt, jakim jest kasza kukurydziana? Zastosowanie w kuchni kaszki na pewno pozytywnie cię zaskoczy. Możesz ją gotować na mleku, na wodzie, a jeśli skłaniasz się bardziej ku sycącej wersji z mięsem, nic nie stoi na przeszkodzie, byś jako bazę do gotowania wykorzystał bulion - również warzywny. 

Kasza kukurydziana bardzo dobrze smakuje w wersji na słodko, w której ugotowana na mleku, zmieszana ze startymi jabłkami stworzy pewnego rodzaju papkę, jaka po nałożeniu na patelnię z rozgrzanym tłuszczem przyjmie formę niewielkich placuszków na podwieczorek. 

Jeśli natomiast szukasz wariantu na danie główne z udziałem tego składnika, możesz przyrządzić zapiekankę. W tym celu ugotuj na mleku kaszkę, następnie dodaj do niej jajko i odrobinę sera, a także zioła, masło i klasycznie - sól i pierz. Całość wymieszaj, uformuj ciasto i piecz w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 200 stopni. Bardziej kaloryczna, ale pyszniejsza wersja to ta, w której serwujesz taką zapiekankę z sosem z leśnych borowików lub łatwiej dostępnych pieczarek. 

1. Kasza kukurydziana z kefirem

 Kasza kukurydziana z kefirem Zobacz przepis

Kasza kukurydziana z kefirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zapiekana polenta z morelami

 Zapiekana polenta z morelami Zobacz przepis

Zapiekana polenta z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Polenta z pieczarkami

 Polenta z pieczarkami Zobacz przepis

Polenta z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Roll z kaszy kukurydzianej z filetem z kurczaka i grzybami

 Roll z kaszy kukurydzianej z filetem z kurczaka i grzybami Zobacz przepis

Kasza kukurydziana z filetem z kurczaka i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekana polenta

 Zapiekana polenta Zobacz przepis

Zapiekana polenta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Frytki z polenty

 Frytki z polenty Zobacz przepis

Frytki z polenty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami

 Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami Zobacz przepis

Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Brzoskwiniowa kasza kukurydziana z musem morelowym i borówkami

 Brzoskwiniowa kasza kukurydziana z musem morelowym i borówkami Zobacz przepis

Kasza kukurydziana - zastosowanie w kuchni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kukurydziane romby

 Kukurydziane romby Zobacz przepis

Placki z kaszy kukurydzianej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babeczki z kaszy kukurydzianej

 Babeczki z kaszy kukurydzianej Zobacz przepis

Babeczki z kaszy kukurydzianej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »

Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 161

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1579

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8