Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa mielonego to tradycyjne danie, które posmakuje każdemu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1417
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1417
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć, do czasu aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodać mięso mielone, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się zarumieni.
Ziemniaki obrać i opłukać. 1/2 ziemniaków włożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą do smaku i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odlać i ostudzić. Pozostałą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć z nadmiaru skrobi.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać ziemniaki starte na tarce, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie z ciasta formować kulki, rozpłaszczać je w dłoni, nakładać po 1 łyżeczce farszu mięsnego i zaklejać, ponownie formując kulki.
Do garnka wlać wodę i zagotować, doprawić solą do smaku i zamieszać. Następnie zmniejszyć ogień i wrzucić przygotowane pyzy z mięsem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną wypływać na wierzch. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. 4-5 minut. Ugotowane pyzy wyjąć na durszlak i odsączyć.
W międzyczasie obrać i pokroić 2-3 cebule. Na patelni podgrzać olej, wrzucić cebule i smażyć do zarumienienia. Ugotowane pyzy z mięsem podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego!