Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba z airfryera to zdrowsza propozycja na obiad. Dorsz skropiony cytryną, z dodatkiem aromatycznego czosnku i natki pietruszki to lekka i przepyszna propozycja. W airfryerze, czyli frytownicy beztłuszczowej przygotujesz go bez dodatku tłuszczu. Właśnie dlatego danie główne będzie miało mniej kalorii i stanie się łatwiej strawne. Mimo braku oliwy, masła czy oleju, wciąż pozostanie pełne smaku i bardzo soczyste.
Przygotowanie ryby z frytkownicy beztłuszczowej jest prostsze, niż myślisz. W przeciwieństwie do dania z piekarnika robi się ją znacznie szybciej - nie trzeba żmudnie czekać, aż sprzęt rozgrzeje się do wymaganej temperatury. Chude gatunki ryb, jak dorsz, najlepiej piec w 180 stopniach i tylko do 15 minut. Dzięki temu obiad będzie gotowy w mniej niż pół godziny.
Airfryer (frytkownica beztłuszczowa)
Mrożoną rybę można przygotować w airfryerze i to bez konieczności wcześniejszego rozmrażania. To szybki i bardzo wygodny sposób na zrobienie pełnowartościowego obiadu. Przed pieczeniem we frytownicy warto osuszyć rybę lub usunąć z niej nadmiar lodu. Potem po prostu trzeba ją doprawić i ułożyć w koszyku airfryera wraz z innymi składnikami. W zależności od gatunku ryby trzeba ją będzie piec krócej lub dłużej (średnio od 18 do 20 minut).
Dlaczego frytownica beztłuszczowa zyskała ostatnio na dużej popularności? Bo można w niej przyrządzić pyszny obiad, a przy wiele się nie napracować. Widać to również w przypadku dorsza z airfryera:
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1171
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 138
Smaczne danie :)
Odsłon: 707
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1171
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 138
Smaczne danie :)
Odsłon: 707
Składniki
Ustaw airfryer na 180 stopni Celsjusza.
Umyj dokładnie cytrynę i 3/4 owocu pokrój na plasterki. Czosnek obierz, ząbki przeciśnij przez praskę.
Przełóż dorsza do koszyka airfryera, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop niepokrojoną resztką cytryny. Równomiernie "nasmaruj" czosnkiem i przykryj plastrami cytryny.
Rybę z airfryera wyjmij po 12-15 minutach (gdy dorsz będzie miękki, ale wciąż soczysty). Poszatkuj drobno natkę pietruszki, odłóż plasterki cytryny na bok, oprósz natką i podawaj na ciepło.