Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytkownica beztłuszczowa doskonale nadaje się nie tylko do smażenia frytek, ale i beztłuszczowej obróbki mięsa. W krótkim czasie można upiec np. soczyste roladki drobiowe. Pierś z kurczaka z airfryera podaj z aromatycznym sosem. Ten najlepiej przygotować tradycyjnie – na patelni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5294
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 847
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5294
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 847
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Składniki
Opłucz filety z kurczaka. Usuń z nich chrząstki i błonki. W każdym z filetów natnij nożem głęboką kieszonkę, uważając, by nie rozkroić mięsa całkowicie.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno papryczkę chili. Połącz w miseczce z oliwą, oregano i bazylią. Wymieszaj na jednolitą pastę. Dopraw ją odrobiną soli.
Natrzyj pastą wnętrze każdego z filetów. Wyłóż kieszonki plastrami boczku. W każdą z kieszonek włóż słupek sera żółtego. Starannie zepnij filety z kurczaka wykałaczkami – tak, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Ułóż filety z kurczaka w koszu airfryera. Ustaw temperaturę na 170°C. Piecz przez 20 minut.
W czasie gdy kurczak będzie się piekł, posiekaj drobno por i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone w paski pomidory suszone. Wlej na patelnię wino i duś, aż się nieco zredukuje. Wówczas dodaj śmietankę i drobno posiekaną zieleninę. Duś sos jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.
Przed podaniem pieczonych piersi z kurczaka polej je sosem z patelni.