Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytkownica beztłuszczowa doskonale nadaje się nie tylko do smażenia frytek, ale i beztłuszczowej obróbki mięsa. W krótkim czasie można upiec np. soczyste roladki drobiowe. Pierś z kurczaka z airfryera podaj z aromatycznym sosem. Ten najlepiej przygotować tradycyjnie – na patelni.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 697
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 697
Składniki
Opłucz filety z kurczaka. Usuń z nich chrząstki i błonki. W każdym z filetów natnij nożem głęboką kieszonkę, uważając, by nie rozkroić mięsa całkowicie.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno papryczkę chili. Połącz w miseczce z oliwą, oregano i bazylią. Wymieszaj na jednolitą pastę. Dopraw ją odrobiną soli.
Natrzyj pastą wnętrze każdego z filetów. Wyłóż kieszonki plastrami boczku. W każdą z kieszonek włóż słupek sera żółtego. Starannie zepnij filety z kurczaka wykałaczkami – tak, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Ułóż filety z kurczaka w koszu airfryera. Ustaw temperaturę na 170°C. Piecz przez 20 minut.
W czasie gdy kurczak będzie się piekł, posiekaj drobno por i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone w paski pomidory suszone. Wlej na patelnię wino i duś, aż się nieco zredukuje. Wówczas dodaj śmietankę i drobno posiekaną zieleninę. Duś sos jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.
Przed podaniem pieczonych piersi z kurczaka polej je sosem z patelni.