Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo w rosole samo w sobie niezbyt smaczne lecz połączone z pieczarkami, doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki stanie się wyśmienitym daniem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416562
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416562
Składniki
Smażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.
Przygotowujemy farszu.
Mięso gotowane z rosołu razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę i wyrabiamy farsz.
Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. Do drugiej dajemy bułkę tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju.
Krokiety z mięsem drobiowym z rosołu i pieczarkami gotowe!
Mięso do krokietów użyłyśmy z rosołu z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/03/roso-drobiowy-na-niedziele.html