Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami

Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1994

Dodano:

Odsłon: 458

Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami to świetny sposób na bardzo prosty i smaczny obiadek lub kolację dla całej rodziny, świetnie smakują również z innymi owocami podane na gorąco i obficie posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 3 szklanki mleka ( szklanka 250 ml )
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej ( szklanka 250 ml )
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • cukier z prawdziwą wanilią ( 12 g )
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę kukurydzianą oraz szczyptę soli, wszystko mieszamy i gotujemy na małym płomieniu do momentu aż mleko wchłonie całą kaszę około 20 minut, cały czas mieszając. Ugotowaną kaszę wystudzamy.

    Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Do miski przekładamy ugotowaną i wystudzoną kaszę, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, cukier z prawdziwą wanilią, cukier kryształ a na końcu dodajemy starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażamy niewielkie placuszki z obu stron na złoto- brązowy kolor, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Tak przygotowane placki posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń