Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące kawałki polenty przysmażone na złoto i duszone pieczarki. Pyszny obiad lub kolacja na ciepło.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 56
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 481
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5709
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 970
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40078
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 56
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 481
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5709
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 970
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40078
Składniki
W szerokim garnku zagotować wodę, mleko i sól. Stopniowo wsypywać kaszkę ciągle mieszając. Można użyć trzepaczki, albo drewnianej łyżki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę przez 20- 30 minut ciągle mieszając. Uważajmy, żeby jej nie przypalić. Następnie dodać gałkę muszkatałową, pieprz oraz masło. Ciągle mieszając dodać parmezan i wszystko ładnie rozpuścić. Teraz kaszę rozsmarować na papierze do pieczenia, albo foremce i zostawić do zastygnięcia np. na noc.
Pieczarki oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć, aż nabiorą koloru. Dodać pieczarki i posmażyć około 3 minut. Zalać wywarem warzywnym i pogotować około 2 minut na silnym ogniu. Dodać wino i chwilę pogotować, aż sos zmniejszy objętość. Zagęścić skrobią i doprawić do smaku.
Polentę pociąć w kwadraty lub romby i podsmażyć na oleju na złoto. Ostrożnie obracać, ponieważ chrupiąca skórka dość szybko odpada. Podawać na talerzu z duszonymi pieczarkami i surówką. Smacznego !