Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekana polenta

Zapiekana polenta

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 10263

Łatwe! Szybkie! Smaczne!

Składniki

  • kasza kukurydziana, 150g
  • bulion warzywny, 0,5l
  • masło, 1 łyżka
  • parmezan, 30g
  • bazylia, 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku, 0,4 łyżeczki
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekana polenta

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń