Ewa_Gotuje

Norwegian Seafood Export Council

Norweska Rada ds. Eksportu Produktów Rybnych - NSEC jest organizacją powołaną w 1991 roku przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza, zarówno w Norwegii, jak i na świecie. Rada działa jako ciało doradcze ministerstwa i finansowana jest przez norweski przemysł ze środków pochodzących z podatku eksportowego.

Nadrzędnym zadaniem Rady jest umacnianie pozycji Norwegii jako eksportera ryb poprzez działania zmierzające do zwiększenia popytu na norweskie produkty rybne. Do statutowych działań NSEC należą: wydawanie licencji dla eksporterów, udostępnianie wszelkich niezbędnych informacji dla przemysłu oraz przygotowanie kampanii marketingowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. W zakresie kompetencji Rady leży również budowanie i utrzymanie pozytywnego wizerunku norweskich ryb i owoców morza poprzez prowadzenie proaktywnej polityki informacyjnej oraz tworzenie odpowiednich programów.

NSEC prowadzi działania na rynkach kilkunastu państw. Główna siedziba oraz biura administracyjne znajdują się w Tromso, w Norwegii. Rada posiada również oddziały regionalne m.in. w: Niemczech (Hamburg), Francji (Paryż), Włoszech (Mediolan), Hiszpanii (Madryt), Rosji (Moskwa), Brazylii (Rio de Janeiro), Japonii (Tokio), Singapurze i Chinach (Pekin).

W Polsce NSEC prowadzi działania marketingowe od 1997 roku, stawiając sobie za cel zwiększanie świadomości Polaków na temat walorów zdrowotnych norweskich ryb i korzyści wynikających z ich konsumpcji. Wraz z początkiem tego roku koordynacje nad działaniami prowadzanymi w Polsce przejął oddział w Hamburgu, który zajmuje się również rynkami: niemieckim, belgijskim oraz holenderskim.

NSEC koncentruje swoją działalność na pięciu obszarach:

Marketing

Celem działań marketingowych, podejmowanych przez Radę, jest zwiększenie popytu na produkty rybne z Norwegii. NSEC tworzy kampanie marketingowe wspierające sprzedaż produktów, a także wspiera indywidualne działania promocyjne norweskich eksporterów. Dla poszczególnych kategorii produktów stworzone zostały zespoły doradcze, zapewniające kontakty z branżą.

Analiza Rynku

Rada zapewnia eksporterom i firmom z branży dostęp do szczegółowych badań, analiz rynkowych oraz informacji niezbędnych dla podejmowania decyzji o ekspansji, a także prowadzenia działalności na danym rynku. W tym celu NSEC ściśle współpracuje z innymi uczestnikami rynku, organizacjami, lokalnymi i norweskimi władzami oraz międzynarodowymi instytutami badawczymi.

Dostęp do rynków zbytu

Jednym z podstawowych zadań NSEC jest zapewnienie norweskim podmiotom takich samych warunków na danym rynku, jakimi dysponuje lokalna konkurencja. Specjalny system zapewnia informacje na temat kwot importu, stawek celnych i warunków handlu na danym obszarze.

Public Relations

NSEC jako agencja marketingowa norweskiego przemysłu rybnego, stawia sobie za cel ochronę i budowanie jego pozytywnego wizerunku. Podejmuje wszelkie niezbędne kroki w przypadku kryzysu lub innych zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza - zarówno w kraju, jak i za granicą.

Zarządzanie kryzysowe

NSEC stara się zapobiegać ewentualnym kryzysom. W przypadku zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza przygotowuje plany mające na celu ochronę interesów norweskich eksporterów. Co więcej, Rada udostępnia niezbędne informacje oraz współpracuje z organizacjami międzynarodowymi, instytucjami i jednostkami badawczymi oraz władzami - zarówno norweskimi, jak i lokalnymi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1800

60 min
3
30 min
5
Ciasta Ciasto śmietankowe z rabarbarem

Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...

Odsłon: 14734

30 min
17
>60 min
4
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 338

30 min
5
15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

1
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0