Ewa_Gotuje

Nowoczesne parzone Joanny

Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
10 jaj (rozmiar M)
masło do wysmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy

Frużelina
2 garście malin
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
6 szklanek mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
aromat waniliowy
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła w temperaturze pokojowej
30 g drobnego cukru do wypieków
1½ szklanki czerwonych porzeczek

Ciasto
Masło i wodę umieścić w garnuszku. Gdy tłuszcz się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Wystudzić. Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego z nich. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencję, podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 32 cm na 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugi blat ciasta. Wystudzić.

Frużelina
Zagotować maliny. Wodę zmieszać z mąką ziemniaczaną i połączyć z owocami. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna przypominać kisiel).

Krem
Zagotować cztery szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałe dwie szklanki zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by nie porobiły się grudki). Chwilę gotować, a następnie przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu) i odłożyć do wystygnięcia. W misie miksera umieścić masło oraz cukier. Utrzeć do powstania białej, lekkiej i puszystej masy. Dodawać budyń w kilku turach (np. po trzy pełne łyżki), miksując po każdej porcji. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na płat ciasta, posmarować frużeliną i przykryć blatem. Posypać cukrem pudrem i udekorować czerwonymi porzeczkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 183

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29901

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 277

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0