Ewa_Gotuje

Orzechowe parzone Magdaleny

Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym.

Ciasto
250 ml wody
225 g masła
170 g mąki pszennej
szczypta soli
220 g orzechów laskowych
5 jaj

Krem
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
500 g serka mascarpone

Ganache
100 ml śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady

Ozdoby
50 g gorzkiej czekolady
złote ozdoby cukrowe

Złożenie
kakao naturalne

Ciasto
Zagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i będzie łatwo odklejać się od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 160°C. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę i podpiec kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Zwiększyć temperaturę do 200°C. Chłodne ciasto wymieszać z jajkami. Na papierze do pieczenia narysować okrąg od tortownicy i nałożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Każdą z blach piec osobno. Ostudzić na kratce.

Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną i gorzką czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Wystudzone orzechy obrać ze skórki, a następnie zmielić. Zmieszać z rozpuszczoną czekoladą i dodać serek mascarpone. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki.

Ganache
Podgrzać śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.

Ozdoby
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać ją na pergamin wedle fantazji i posypać złotymi ozdobami cukrowymi.

Złożenie
Na pierwszy kawałek ciasta wyłożyć krem, zostawiając kilka luk, w które należy wlać ganache. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i posypać kakao. Ozdobić kremem. Na szczycie położyć orzech laskowy i kawałeczki czekolady ze złotymi elementami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 135

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 98

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47115

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0