Ewa_Gotuje

Ostry jak pieprz

Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw.

Fot. 123RF/Picsel

Jak uzyskać pieprz?

Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera się jeszcze niedojrzałe owoce, które nabierają czarnej barwy dopiero podczas suszenia na słońcu. W środku ziarenka pozostają jasne, dlatego grubo mielony pieprz nie ma jednolitego koloru, a drobno sproszkowany wydaje się szary. Za jego ostrość odpowiada piperyna - alkaloid, który w ostatnich latach budzi zainteresowanie pod kątem możliwości wykorzystania go w medycynie.

Niezastąpiony smak małych kuleczek

Pieprz czarny Galeo ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Pasuje praktycznie do wszystkiego - dań na bazie mięs, ryb, warzyw, jaj czy makaronów. Jego szczypta może podkreślić też smak słodkich smakołyków, takich jak niektóre syropy, czy egzotyczne owoce... bądź truskawki. To właśnie pieprz mielony Galeo jest najczęściej wybieraną z portfolio marki przyprawą. Jego wielką zaletą jest wygoda użycia. Z kolei pieprz w postaci całych ziaren jest niezastąpiony

do przygotowania wielu przetworów na zimę, czy chociażby zup. Warto po niego sięgnąć również do dekoracji potrawy. Pieprz mielony dodaje się na końcu, a ziarnisty na początku przyrządzania potrawy.

Kompozycja na bazie pieprzu

Alternatywą dla czarnego pieprzu jest popularny w polskiej kuchni pieprz ziołowy. Idealnie podkreśla smak mięs, zwłaszcza dań z mięsa mielonego i pieczeni, a także potraw z kapusty, roślin strączkowych i jaj. Pieprz ziołowy Galeo ma ostrość porównywalną do pieprzu naturalnego. Jest kompozycją wyrazistych ziół i przypraw: gorczycy, kolendry, majeranku, kminku i chili, której odrobinę słodkości zapewnia papryka. Bogactwo składników tej mieszanki sprawia, że nadaje ona potrawie nie tylko pikantności, lecz także wyjątkowego smaku i aromatu. Pieprz ziołowy Galeo dodaje się do dań mięsnych na początku ich przyrządzania, do pozostałych - w trakcie lub pod koniec.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 79

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 712

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8064

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0