Ewa_Gotuje

Oto proste przepisy na pyszne i szybkie wielkanocne potrawy

Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne dania wielkanocne, które goszczą na naszych stołach od pokoleń. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni.

Fot. materiały prasowe

Zwłaszcza w przypadku większych rodzin lub spotkań w gronie przyjaciół przygotowanie potraw, które zasmakują każdemu może okazać się nie lada wyzwaniem. Coraz więcej osób decyduje się na diety wykluczające mięso, a pogodzenie potrzeb wszystkich gości może wydawać się problematyczne, jednak nic bardziej mylnego! W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzone smaki i formę, ale w wersji roślinnej.

Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką

Biała kiełbasa to produkt bardzo silnie kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w swojej kuchni postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym.
Składniki:
· białe kiełbaski OneDayMore – 1 opakowanie
· cebula – 2 szt.
· suszony majeranek – 1 łyżeczka
· sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Sos chrzanowo-musztardowy:
  • · chrzan – 3 duże łyżki
  • gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
  • majonez – 4-5 łyżek
  • musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
  • gruby szczypior – 1 pęczek
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Dodatkowo:
  • · świeży szczypiorek – do dekoracji
  • kolorowy pieprz – 1 garść
  • oliwa – do smażenia
  • ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniły. Podsmażone kiełbaski zdejmujemy z patelni.
Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.
Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem.
Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.

Omlety z wiosenną sałatką szparagową

Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla wielkanocnego okresu są oczywiście jaja. A co, gdyby tym razem podać je w formie omletu? W towarzystwie świeżej i pełnej witamin sałatki szparagowej stanowią one idealną odmianę od ciężkich potraw i sałatek.
Składniki:
  • · roślinne omlety OneDayMore o smaku jajecznym – 1 opakowanie
  • · zielone szparagi – 1 pęczek
  • · cytryna – ½ szt.
  • · rzodkiewki – 6 szt.
  • · czerwona cebula – 1 szt.
  • · ciecierzyca – 180 g
  • · pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • · sól – do smaku
  • · pieprz – do smaku
Dodatkowo:
  • · twaróg wędzony – 100 g
  • oliwa – do smażenia
  • · szczypiorek – ½ pęczka
Sposób przygotowania:
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (w tym celu zginamy je – końcówka urwie się we właściwym miejscu), kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień. Skrapiamy szparagi sokiem z cytryny.
Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa i ciecierzycę łączymy w misce. Dodajemy szparagi razem z oliwą z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Omlety OneDayMore układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Na talerz nakładamy porcję sałatki szparagowej. Obok układamy podpieczone omlety. Na wierzch sałatki kruszymy wędzony twaróg. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane świąteczne dania nie tylko trafią w gusta smakoszy, ale także pozwolą nam zaoszczędzić czas i w pełni skorzystać z czasu, który powinien być przeznaczony na odpoczynek i spotkania z bliskimi nam osobami.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Zupy Zupa na rosole z niedzieli

Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...

Odsłon: 758

60 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 201

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 1621

30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

0
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5