Owsianka Igi Świątek. Co lubi jeść mistrzyni tenisa?

Iga Świątek, mimo młodego wieku, zasłynęła już swoimi licznymi osiągnięciami w tenisie ziemnym. Sportsmenka, mimo wielu aktywności, stara się prowadzić życie również poza kortem. Jak wygląda dieta Igi Świątek? Choć sama przyznaje, że w kuchni nie potrafi ugotować zbyt wiele, to ma swoje kulinarne upodobania. Przekonaj się, co mistrzyni tenisa lubi jeść.

Dieta Igi Świątek | Fot.123RF/Picsel // Fot. MATTHEW STOCKMAN/Getty AFP/East News

Spis treści:

Iga Świątek to popularna tenisistka, która urodziła się w 2001 roku w Warszawie. Jako pierwsza Polka w kwietniu 2022 roku została liderką rankingu WTA (Women’s Tennis Association, czyli największej organizacji kobiecego tenisa), wygrywając 11 turniejów w grze pojedynczej. Odniosła także sukcesy sportowe podczas turniejów wielkoszlemowych, w tym French i US Open. W związku z licznymi osiągnięciami została zwyciężczynią Plebiscytu Przeglądu Sportowego na 10 Najlepszych Sportowców Polski 2022 roku. 

Choć, po wygranej w wielkoszlemowym finale turnieju Roland Garros 2023, Iga Świątek została już okrzyknięta mistrzynią lub królową tenisa, poza kortem stara się prowadzić „normalne" życie. Sportsmenka informuje o tym swoich fanów za pośrednictwem mediów społecznościowych. Nie inaczej jest też z kulinarnymi upodobaniami - polska tenisistka chętnie dzieli się swoją dietą w internecie. Co lubi jeść Iga Świątek? 

Owsianka Igi Świątek

Dieta Igi Świątek, jak w przypadku każdego sportowca, musi być dobrze zbalansowana. Chodzi o to, żeby dostarczać organizmowi nie tylko pewną liczbę kalorii, ale też niezbędne przy większym wysiłku składniki odżywcze. Tenisistka podzieliła się informacją, że podczas przerw i urlopów od trenowania, wciąż stara się jeść zdrowo, a w jej rodzinnym domu zawsze czeka na nią coś pysznego.

Owsianka Igi Świątek zrobiła furorę wśród fanów. Polska sportsmenka zdradziła, że to jedno z jej ulubionych śniadań i jedna z niewielu rzeczy, które potrafi samodzielnie ugotować. Na zdjęciu widać płatki owsiane połączone z borówkami, jogurtem naturalnym, jabłkiem i cynamonem. To porządna dawka witamin, która dodatkowo wzmacnia odporność i przyspiesza spalanie metabolizmu. Tenisistka w jednym ze swoich postów dodała też, że owsiankę zawsze przygotowuje na mleku roślinnym.

Ulubiony napój tenisistki

Iga Świątek nie ukrywa, że jest miłośniczką kawy. Podczas podróży w nowe miejsca jedną z jej pierwszych aktywności jest poszukiwanie pysznego napoju z kofeiną. Choć owsiankę gotuje na mleku roślinnym, to w kawiarniach wybiera przede wszystkim flat white i cappucino ze zwykłym, krowim mlekiem. Jak dodaje, jedna kawa dziennie jej wystarcza i stanowi mały rytuał każdego dnia. Iga Świątek chętnie łączy picie tego napoju z czytaniem książek lub spotkaniami z bliskimi. Uznaje to za chwilę dla siebie, która doładowuje ją dużą dawką energii. Najlepszą piła we Włoszech.

Dieta Igi Świątek

Co lubi jeść Iga Świątek? Dieta sportowa to oczywiście wynik pracy jej zespołu, jednak zdarza się, że tenisistka sięga też po bardziej klasyczne i równie pyszne dania w domu czy zagranicznych restauracjach. Sportsmenka przyznała, że jak do tej pory najlepsze jedzenie miała okazję skosztować we Włoszech. Zachwycała się tamtejszymi makaronami, jednak od razu przyznała, że te sprawiają, że zapomina o warzywach, a zbalansowana dieta jest jej potrzebna. Przedmeczowe posiłki są lekkie, z dodatkiem warzyw, wysokobiałkowe i zawierające węglowodany.

Nawet Iga Świątek, będąc gwiazdą sportu, pozwala sobie na tzw. cheat meal, czyli posiłek z dużą liczbą kalorii, odbiegający od ustalonej diety. Większość fanów tenisistki wie, że jej ulubionym deserem jest tiramisu. Właśnie dlatego po wygranej w turnieju US Open zawodniczka otrzymała puchar, w którym ukryto słodką niespodziankę:

Zobacz także:

Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »

Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »

Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 78

30 min
3
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 206

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3