Ewa_Gotuje

Papaja - co warto o niej wiedziec?

Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc?

Fot. 123RF/Picsel

W 100 gramach papai znajdują się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, a także wspomaga trawienie i zapobiega anemii.

Papaja zawiera również sporo (aż 6 proc. dziennej dawki) magnezu. To ważny pierwiastek szczególnie dla osób żyjących w stresie i uprawiających sporty. Naukowcy badają także zależność między niedoborem magnezu a zwiększonym ryzykiem depresji.

Za sprawą karotenoidów papaja zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów ze wzrokiem, w tym szczególnie niebezpiecznego zwyrodnienia plamki żółtej.

Lek na raka?

Papaja jest bogata w polifenole, czyli związki chemiczne mające właściwości przeciwutleniające, a więc blokujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Z badań wynika, że wyciąg z papai ma działanie zatrzymujące rozwój komórek rakowych raka piersi.

Naukowcy przyjrzeli się działaniu innych egzotycznych owoców, w tym ananasów, mango oraz awokado. Spożywanie żadnego z nich nie miało podobnego wpływu na nasz organizm. Działanie antyrakowe papai nie jest uzależnione od ilości konkretnych antyoksydantów w niej zawartych. Naukowcy sugerują, że papaja zawiera po prostu odpowiednie proporcje różnych związków chemicznych, które dopiero razem dają taki efekt. Z innych badań wynika, że osoby stosujące dietę bogatą w beta-karoten, alfa-karoten i luteinę, czyli substancje obecne w papai, są mniej narażone na ryzyko raka płuc.

Zobacz też: Zioła, które wspierają odchudzanie

Wspomaga odchudzanie i przyspiesza trawienie

Niezwykle cenną substancją, którą znajdziemy w owocach papai, jest tzw. papaina. Związek ten przypomina pepysnę (enzym trawienny występujący w żołądku), dzięki czemu wyjątkowo skutecznie wspomaga trawienie białek. Papaina sprawia również, iż szybciej tracimy zbędne kilogramy, a wystąpienie efektu jo-jo staje się mniej prawdopodobne. Ponieważ papaina przyspiesza metabolizm oraz rozkład tkanki tłuszczowej, bywa zaliczana do grona naturalnych spalaczy tłuszczu. Włączenie do diety tego typu produktów poleca się wszystkim osobom, które pragną wzmocnić efekty diety i ćwiczeń.

Papaja nie dla każdego

Pomimo wysokiej zawartości kwasu foliowego, papaja nie jest owocem, który powinien znaleźć się w diecie ciężarnych kobiet. Jak wskazują naukowcy, substancje znajdujące się w pestkach papai mogą wywoływać przedwczesne skurcze, a tym samym zagrozić zdrowiu matki i dziecka. Ponadto, badania sugerują, że nasiona papi mogą obniżać płodność u mężczyzn.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24012

30 min
36
Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 102

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0