Czym jest antrykot wołowy?
Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej pozyskiwane z obszaru, który znajduje się pomiędzy kręgosłupem a żebrami. Wśród specjalistów antrykot wołowy uchodzi za jedno z najlepszych mięs na steki. Odpowiednio przyrządzone dosłownie rozpływa się w ustach, a jego walory smakowe są tak złożone, że konsumpcja przypomina degustację świetnego wina. Antrykot najczęściej podawany jest w formie steków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z niego doskonałą pieczeń! Powierzchnia antrykotu jest pokryta drobnymi przerostami tłuszczu, dzięki którym mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne.
Jeśli szukasz naprawdę wyjątkowego mięsa, postaw na antrykot wołowy z USA. To specjalnie wyselekcjonowane mięso, którego hodowla objęta jest szeregiem restrykcyjnych zasad i wymogów. Zbilansowana dieta i doskonałe warunki życiowe sprawiają, że antrykot wołowy USA jest jedyny w swoim rodzaju. Istnieje jednak pewne ryzyko. Jeśli spróbujesz pieczeni przyrządzonej z tego mięsa, prawdopodobnie nie będziesz chciał już wracać do zamienników! Najlepsze odmiany antrykotu wołowego znajdziesz w sklepie z mięsem premium bbq.pl.
Pieczeń z antrykotu wołowego USA w świątecznym wydaniu!
Aby nakarmić 6 dorosłych osób, będziesz potrzebował:
- 150 ml oliwy;
- ok. 2,5 kg antrykotu wołowego;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu;
- 5 czerwonych cebul
- 350 ml bulionu wołowego;
- 3 łyżki octu balsamicznego.
Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, możesz przystąpić do pracy!
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Podsmaż antrykot wołowy na patelni z oliwą (ok. 50 ml) do momentu, aż zbrązowieje z obu stron.
- Pozostałe 100 ml oliwy przelej do małego pojemnika, dodaj rozgnieciony czosnek i rozmaryn, a następnie całość zmiksuj tak, aby uzyskać gładką masę.
- Obrane cebule przekrój na pół i ułóż wraz z podsmażonym antrykotem w żaroodpornym naczyniu. Całość skrop wcześniej przygotowanym sosem z czosnku i rozmarynu.
- Całość wstaw do piekarnika na ok. 70 minut, jeśli chcesz, aby mięso było półkrwiste lub na ok. 90 minut, jeśli preferujesz wariant średnio wysmażony. Podczas pieczenia co 15-25 minut podlewaj pieczeń sokami, które zbierają się w brytfannie.
- Przełóż pieczeń na talerz i przykryj ją z wierzchu folią aluminiową na ok. 25 minut.
- Po wyjęciu mięsa z piekarnika zwiększ temperaturę do 180°C i piecz cebule przez kolejne 10-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
- Do garnka wlej bulion wołowy wraz z octem balsamicznym i gotuj, doprowadzając całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aż zmniejszy się objętość.
- Ponacinaj antrykot wołowy w odstępach 2-3 cm, a następnie polej mięso sosem.
Tak przygotowaną pieczeń świąteczną podawaj z pieczonymi cebulami, ziemniakami i ulubionym bukietem warzyw!
Artykuł sponsorowany