Pierwsza kucharka Rzeczpospolitej. Hanna Szymanderska – specjalistka od kuchni regionalnej

Hanna Szymanderska znana jest jako specjalistka od kuchni regionalnej. Z jej książek i felietonów kolejne pokolenia Polek oraz Polaków dowiadywały się ciekawostek o polskiej gastronomii. Warto zapoznać się z jej biografią i przepisami.

Kim była Hanna Szymanderska? | Fot. STACH ANTKOWIAK/REPORTER / Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Hanna Szymanderska – specjalistka kuchni regionalnej

Hanna Maria Szymanderska to polska publicystka i autorka licznych książek kulinarnych, w których popularyzowała kuchnię regionalną. Przyszła na świat 12 stycznia 1944 roku w Rykach, w województwie lubelskim. Tajniki gotowania kobieta zaczęła zgłębiać dopiero po ślubie z Witoldem Szymanderskim. Ówczesne czasy wymagały dużej kreatywności kulinarnej, z uwagi na skromny wybór dostępnych w sklepach produktów spożywczych.

Pierwszą książkę Hanna Szymanderska napisała w roku 1974, jednak cenzura dopuściła ją do druku dopiero 5 lat później. Była to książka „200 potraw z warzyw”, która została poddana licznym przeróbkom. Z jej treści usunięto wszystkie niedostępne na rynku produkty. Trudności, jakie napotkała, zniechęciły autorkę do dalszego pisania. Powróciła do niego dopiero w roku 1982 na skutek problemów finansowych. Tak ona, jak i jej mąż stracili wówczas pracę. Hanna Szymanderska zarabiała więc, pisząc na zamówienie kulinarne felietony.

Hanna Szymanderska łącznie napisała ponad 30 książek. Zginęła w wypadku samochodowym w Skarżysku-Kamiennej wraz z kucharzem Grzegorzem Komendarkiem. Miało to miejsce 21 września 2014 roku.

Kuchnia Hanny Szymanderskiej

W swoich felietonach Hanna Szymanderska skupiała się nie tylko na samych przepisach, ale też na historii i tradycji. Z jej publikacji czytelnicy mogli się naprawdę dużo dowiedzieć, gdyż okraszone były anegdotami, cytatami i ciekawostkami etnograficznymi. Często wyszukiwała ciekawostki w starych czy zagranicznych dokumentach i książkach.

Zwykle jej eksperymenty kulinarne degustował ze smakiem jej mąż. Specjalizowała się zwłaszcza w rybach zapiekanych i w galarecie. Przy jej stole toczyły się ożywione dyskusje dotyczące polskiej gastronomii, ale też kulinarnych tradycji.

Przepisy Hanny Szymanderskiej – kilka najciekawszych przepisów

Hanna Szymanderska była prawdziwym autorytetem kulinarnym. Specjalizowała się zwłaszcza w kuchni regionalnej naszego kraju. Oto kilka najciekawszych przepisów, jakimi podzieliła się z czytelnikami:

Lwowskie kluski ziemniaczane

Do przygotowania tego dania potrzebujemy następujących składników:

  • 700 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
  • 100 g maku,
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 150-200 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki posiekanych drobno migdałów,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól.

Jak przygotować potrawę? Mak należy umyć i odsączyć, a następnie wrzucić do rondelka i zalać gorącym mlekiem. Następnie gotujemy go na małym ogniu przez około 30 minut. Po odsączeniu mak razem z ziemniakami mielimy w maszynce, po czym dodajemy do składników śmietanę, mąkę, cukier puder, jajka i posiekane migdały. Wyrabiamy z nich ciasto, a następnie formujemy wałek, z którego wykrawamy ukośne kluski. Należy je gotować w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Po wyjęciu ich z wody przy pomocy cedzaka, kluski lwowskie polewamy stopionym masłem. I gotowe!

Mazowieckie mendrzyki (placuszki) z sera

Do przygotowania tej prostej potrawy będziemy potrzebować:

  • 350 g białego sera,
  • 50 g mąki,
  • 60 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 g masła,
  • 20 g rodzynek,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak wykonać mazowieckie placuszki z sera? Najpierw należy biały ser przepuścić przez maszynkę. Możemy również przetrzeć go przez sitko. Następnie rozpoczynamy ucieranie jajek z cukrem. Jeszcze w trakcie ucierania dodajemy do nich ser, mąkę i rodzynki – róbmy to jednak stopniowo. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich okrągłe placuszki. Powinny mieć one w środku dziurkę. Placuszki smażymy na głębokim tłuszczu, a następnie wstawiamy do piekarnika, by do końca się upiekły. Podajemy je domownikom czy gościom z kwaśną śmietaną.

Wątroba po pułtusku

Ciekawa propozycja na danie mięsne. Czego potrzebujemy do wykonania tej potrawy? Potrzebne będą następujące składniki:

  • 500-600 g wątroby wieprzowej,
  • duża cebula,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże jabłka,
  • połówka cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować potrawę? Najpierw oczyszczamy wątrobę z błon, a następnie kroimy ją na plastry, oprószamy mąką i smażymy do momentu lekkiego zarumienienia. Już pod koniec smażenia doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie myjemy i kroimy na połówki jabłka, po czym wykrawamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce oprószamy majerankiem, a następnie pieczemy w piekarniku. Cebulę kroimy w krążki i smażymy na maśle aż do jej zrumienienia. Wątróbkę po usmażeniu układamy na jabłkach, a na nią wykładamy cebulę. Wszystko polewamy masłem i wkładamy jeszcze na moment do piekarnika. Wątróbkę po pułtusku możemy podawać na przykład z frytkami, ryżem czy sałatką z pomidorów. Warto ją przybrać krążkami cytryny.

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5