Pij rano, najlepiej przed śniadaniem. Pobudza lepiej niż kawa

Szukasz sposobu na pokonanie zmęczenia o poranku? Kawa przestała już na ciebie działać? Nic straconego, sięgnij po wodę szafranową. Właściwości tego napoju sprawią, że nie tylko poczujesz się orzeźwiony, ale też poprawi ci się nastrój. Dowiedz się, jak zrobić wodę szafranową i na co tak właściwie pomaga.

Jak zrobić wodę szafranową? Potrzebujesz tylko 3 składników i 10 minut | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Lubisz porządne doładowanie energetyczne z samego rana, żeby czuć się dobrze w ciągu dnia? Pijesz wodę z kurkumą i miodem albo kawę z kakao? W takim razie zainteresuj się również wodą szafranową, która nie tylko pobudza lepiej niż kawa, ale też wzmacnia odporność, podobnie jak woda z kurkumą. Jak zrobić wodę szafranową i jakie ma właściwości? 

Jakie właściwości ma szafran?

Szafran wykazuje korzystne działanie niemal na cały ludzki organizm. Mało kto wie, że może wspierać utratę zbędnych kilogramów. Dodany do potrawy zmniejsza apetyt, co pomoże wszystkim na diecie odchudzającej. Dodatkowo to naturalny środek łagodzący objawy związane ze stanem zapalnym żołądka. Jeśli chorujesz na wrzody, możesz po niego sięgać.

Szafran jednak głównie zaleca się osobom, które mierzą się ze stanami lękowymi, stresem i ogólnym napięciem. Przyprawa koi i uspokaja oraz pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Często, dzięki zawartości krocyny, jest porównywana do naturalnego „antydepresanta”, ponieważ pomaga produkować serotoninę i dopaminę, czyli hormon szczęścia i neuroprzekaźnik polepszający samopoczucie. Co więcej, poprawia pamięć, dlatego m.in. jest stosowana w przypadku profilaktyki choroby Alzheimera. 

Szafran zwalcza też wolne rodniki, więc chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, przedwczesnym starzeniem się komórek i rozwojem nowotworów. Do jego właściwości należą też: łagodzenie stanu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i poprawa płodności. 

Jak zrobić wodę szafranową?

Skoro wiesz już wszystko o właściwościach szafranu, dowiedz się, jak zrobić wodę szafranową. Prozdrowotny napój przygotujesz szybko i bezproblemowo. Kup niezbędne składniki i zabierz się do działania.

Składniki

  • 5 nitek szafranu,
  • 2 cm laski cynamonu,
  • dwa ziarenka kardamonu.

Większą szklankę wody przelej do garnka. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki, czyli szafran, cynamon i kardamon. Gotuj przez ok. pięć minut, a następnie odcedź płyn. Odstaw szklankę z napojem na kilka minut, aby nieco ostygła. Jeśli chcesz maksymalnie podkręcić właściwości wody szafranowej, możesz dodać do niej jeszcze miód, imbir lub cytrynę. 

Jak pić wodę szafranową? Tak naprawdę, warto szklankę ciepłej wody z szafranem wypić z samego rana - zamiast herbaty lub kawy, najlepiej jeszcze przed śniadaniem. Może być pita tylko raz dziennie. Kardamon lub cynamon to dodatki, które przyspieszą metabolizm i dodadzą energii. Z kolei, jeśli użyjesz miodu, masz gwarancję na wzmocnienie odporności na cały dzień. Warto jednak pamiętać, że nie powinny po nią sięgać kobiety w ciąży

Na co pomaga woda szafranowa?

Właściwości szafranu przekładają się na korzyści płynące z picia wody szafranowej. Rozpoczynając dzień od szklanki prozdrowotnego napoju, gwarantujemy sobie zastrzyk energii z samego rana. Taka mikstura pobudza organizm lepiej niż kawa. 

Na co pomaga woda szafranowa? Przede wszystkim, już z samego rana, poprawi nastrój, doda siły do działania, odżywi skórę i wesprze układ odpornościowy. Po takim napoju, spożywanym regularnie, funkcjonowanie całego organizmu się poprawi.

Zobacz także: 

Złota fasola usuwa toksyny, zbija cholesterol, odchudza. To zdrowy zamiennik mięsa »

Genialny patent na idealnie miękkie i chrupiące kotlety schabowe »

Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 673

15 min
15

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45394

30 min
83
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4837

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2