Dodaj łyżeczkę do kawy. Zmniejszy stres i pobudzi mózg do pracy

To bardzo popularny dodatek do tradycyjnych wypieków. Mało kto jednak wie, że wystarczy wsypać łyżeczkę tej przyprawy do kawy, aby poprawić pracę naszego mózgu. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto pić kawę z kakao. Powodów jest naprawdę wiele.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pięknie pachnie i dodaje aromatu wielu daniom. Czasem wystarczy łyżeczka, żeby wypiek czy zimowy napój smakował po prostu obłędnie. Oprócz walorów smakowych, kakao to superfood - zawiera cenne i wyjątkowe składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na organizm. Tym razem sprawdź, dlaczego warto pić kawę z kakao. Taki napój może korzystnie zadziałać nie tylko na twoje samopoczucie.

Sprawdź także: Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę

Kakao - wartości odżywcze

Zdrowotne działanie napoju z kakao doceniali już Majowie i Aztekowie, którzy nazywali go wręcz napojem bogów. Kakao, które pierwotnie pochodzi z Ameryki Łacińskiej, otrzymuje się z nasion owoców kakaowca. Te zbudowane są z grubej łupiny oraz słodkiego białego miąższu. Jedno drzewo produkuje około 50 owoców, z czego każdy ma od 20 do 60 ziaren. To właśnie z nich powstaje dostępne w sklepie kakao.

Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku to tylko 41 kcal, natomiast 100 gramów proszku kakaowego (dosładzanego) zawiera ok. 227 kalorii. Kakao jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (wartość IG wynosi około 20). To źródło witamin (A, E i  tych z grupy B) oraz minerałów, m.in. magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosforu. Dostarcza organizmowi również polifenoli, kwasu oleinowego, stearynowego, linolowego i palmitynowego.

Zobacz: Kasza pęczak z kakao i owocami. Na słodkie śniadanie lub deser

Kakao - właściwości

Dzięki składnikom odżywczym zawartym w kakao wykazuje on szereg właściwości prozdrowotnych. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że roślina działa przeciwmiażdżycowo i chroni przed chorobami układu krążenia. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i obniża poziom „złego" cholesterolu. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia się organizmu i poprawiają wygląd skóry.

Flawonoidy, czyli kolejny element kakao, wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, natomiast niewielkie ilości kofeiny - dodają energii po wysiłku. Nie bez znaczenia są też minerały. Ziarna kakaowca są świetnym źródłem magnezu, który usprawnia pracę serca i układu nerwowego. Dodatkowo pobudza produkcję endorfin, które są odpowiedzialne za dobre samopoczucie i zdrowie psychiczne.

Kakao cechuje się też niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą po niego sięgać cukrzycy. Spożywanie naturalnego kakao zapewnia też uczucie sytości, hamuje apetyt i pomaga w szybkim spalaniu tłuszczu (pobudza mięśnie, dlatego warto sięgać po kakao przed treningiem i wysiłkiem fizycznym).

Kakao - przeciwwskazania

Najważniejszym przeciwwskazaniem do spożywania kakao jest oczywiście alergia na ten produkt spożywczy. Nie zaleca się też dodawania go do dań osobom, które chorują na nadciśnienie i niektóre choroby serca. Ziarna zawierają teobrominę i kofeinę, mogące negatywnie wpływać na działanie organizmu. Kto jeszcze powinien unikać kakao? W nadmiernych ilościach nie powinni go spożywać wszyscy cierpiący na zaparcia i zgagę. 

Dlaczego warto pić kawę z kakao?

Kto powinien pić kawę z kakao? Wszyscy, którzy potrzebują rozbudzić się i dodać sobie energii. Kakao zwiększa przepływ krwi do mózgu i pobudza produkcję endorfin. Właśnie dlatego, po wypiciu takiego napoju, poprawie ulegnie nasze samopoczucie i koncentracja.

Okazuje się, że osoby pijące kawę z kakao są mniej zestresowane, nie odczuwają niepokoju, a w trakcie wykonywania obowiązków - wykazują się większą dokładnością i uwagą. Jeśli rano sięgniesz po napój z dodatkiem kakao, możesz więc spodziewać się wyższej wydajności.

Do kawy z kakao możesz też np. dodać odrobinę cynamonu - nie tylko poprawi to jej walor smakowy, ale też podkręci twój metabolizm i sprawi, że napój będzie jeszcze zdrowszy.



Zobacz także:

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 128

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 175

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 152

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326