Grill - temat specjalny

Piwna kuchnia

Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia.

Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych, jest szczególnie bliska miejscom takim jak nasze, gdzie restaurator bierze pod swoją opiekę i odpowiedzialność produkt wyjątkowy - piwo ze swojego minibrowaru, którego produkcję można podziwiać każdego dnia.

Zapach, tekstura, kolor i aromat składników, które używane są do produkcji piwa, same zachęcają do kulinarnych „figli" w zapleczu swojej kuchni.

Zapoznaj się z piwem

Istnieją trzy główne typy piw, które moim zdaniem komponują się idealnie w kuchni: są to Ale, Stout i Lager. Ales i Lagery wydają się być najlepszymi do stosowania w kuchni, chociaż stout też ma swoje miejsce, w niektórych przepisach, dzięki swoim głębokim w wyrazie składnikom.

Wybierz piwo, które uzupełnia i wzbogaca potrawy

Stara Zajezdnia KrakówOdpowiedni rodzaj piwa należy rozważyć przed gotowaniem. Można kierować się zasadą jak w przypadku wina - użyj ciemnego piwa do solidnych potraw i jasnego piwa do lżejszych posiłków.

• Piwa Ale uzupełniają prawie wszystkie przepisy. Piwo wzmacnia się podczas gotowania, a więc lżejszym gatunkom piwa może udzielić bardziej mieszany końcowy smaku niż w przypadku ciemniejszego piwa.

• Lagery działają dobrze dla wypieku pieczywa, ponieważ dodaje lekkości do ciasta. Piwo może być stosowane zamiast drożdży przy produkcji np. placków i niektórych rodzajów pieczywa.

• Ciemne piwo jest idealnym miejscem dla bogatych potraw, takich jak gulasz lub potrawy serowe.

• Silne piwa belgijskie mogą uzupełniać dania mięsne, zwłaszcza w przypadku mięsa czerwonego, gdzie rodzaj ciemnobrązowego piwa jest bardziej odpowiedni niż lżejsze wersje.

• Piwa owocowe dobrze współgrają z deserami.

• Pszeniczne gatunki piw można wykorzystać do dań z owoców morza i drobiu.

Określ rolę, jaką piwo będzie odgrywało w Twojej kuchni

Poprawa smaku żywności nie jest jedyną rolą jakie piwo może mieć w kuchni. Jest to również naturalny „zmiękczacz" mięsa, wzmacniacz drożdży , który uzupełnia chleb i naleśniki. Dodanie piwa do farszów i mas, generuje lekkie i chrupiące tekstury potraw. Jest to również środek, który może pomóc przyrządzić sos z pozostałych w garnku po gotowaniu składników(tzw. deglasowanie).

Wybierz sprawdzone marki

Stara Zajezdnia KrakówNigdy nie gotuj lub używaj piw, których nie lubisz i nie pijasz. Należy również pamiętać, że cena nie zawsze dyktuje smak, w przypadku piw z „górnej półki", więc jeśli już nie jesteś pewien, radzę skosztować piwa przed dodaniem do potrawy.

Nie bój się korzystać z wcześniej otwartych piw. Wczorajsze niedokończone piwo po wieczorze z kolegami, pod warunkiem, że było przechowane w stanie schłodzonym, może być używany do gotowania.

Zwróć uwagę na poziom słodu i chmielu

Słód i chmiel to składniki, które są środkami aromatyzującymi w piwie. Jeśli poziomy są wyższe, smak i aromat będzie bardziej wyczuwalny w potrawie. Przenieś piwo do temperatury pokojowej przed gotowaniem - piwo zbyt zimne może nie sprawdzić się dobrze.

Pamiętaj, aby używać odpowiednich proporcji i receptur

Za małe ilości lub zbytnia przesada „piwnego składnika" nie przyniosą zamierzonych efektów.

Na końcu pamiętaj o najważniejszej zasadzie- baw się i eksperymentuj ! Gotowanie ma być przyjemnością oraz polem do odkrywania nowych smaków, a również i Ty możesz zostać mistrzem piwnej kuchni.

Jeśli szukasz gotowych i sprawdzonych przepisów, skorzystaj z poniższej propozycji, którą często wykorzystujemy pod okiem naszego szefa kuchni:

Gulasz królewski na ciemnym piwie

  • 3 łyżki oleju rzepakowegoGulasz królewski na ciemnym piwie
  • 1,25kg mięsa wołowego na gulasz pokrojonego w 2,5cm kawałki
  • 750gr cebuli pokrojonej w kawałki
  • 1 łyzka masła bez soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 marchewki pokrojone w słupki
  • 300ml ciemnego piwa
  • 250ml bulionu wołowego/drobiowego
  • 1 łyżeczka pasty pomidorwej
  • sól, pieprz


W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju.

Partiami obsmażać mięso na kolor brązowy z każdej strony około 5-7 minut
Reguluj temperturę tak, aby nie doprowadzić mięsa do przypalenia.
Zrumienione mięso przekładać na talerz.
Następnie do garnka dodać cebulę i masło i mieszać na dużym ogniu, aż cebula zacznie mięknąć około 5minut
Zmniejszyć ogień do średniego i wsypać cukier. Nadal gotować cebulę mieszając od czasu do czasu na złoty kolor około 15minut
Dodać mąkę, tymianek i marchewki i podnieść temperaturę do wysokiej.
Mieszać przez 1 minutę a następnie wlać piwo pozwalając mu dojść do wrzenia
Dodać bulion i pastę pomidorową i ponownie doprowadzić do wrzenia
Obsmażone wcześniej mięso wrzucić do garnka i dusić do miękkości aż sos zgęstnieje około 1,5h
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z domowymi kluskami lub chlebem razowym oraz szklanką zimnego ciemnego piwa

 

Żródło: materiały prasowe, Stara Zajezdnia Kraków by Desilva

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
4
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 72

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10081

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 120

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1