„Polskie oliwki” kopalnią witamin. Zrób je na zimę, ominą cię wirusy i przeziębienia

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a pierwsze jesienne liście pojawiają się na drzewach, to znak, że najwyższa pora, żeby zadbać o odporność. Oczywiście można sięgnąć po witaminowe preparaty z apteki, dużo lepszą opcją będą jednak domowe, naturalne sposoby. Do roślin, które są bombami witaminowymi, można zaliczyć dereń. Jakie właściwości odżywcze ma dereń? Co można zrobić z derenia jadalnego? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.

Jakie działanie na organizm ma dereń? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dereń jadalny nie jest rośliną, którą powszechnie używa się w kuchni, a szkoda! Bowiem kryje ona w sobie mnóstwo właściwości odżywczych, pozytywnie wpływających na zdrowie. Dereń ma działanie wspierające odporność, pomaga zwalczyć anemię, a także pozbyć się zbędnych kilogramów. Sprawdź, jakie właściwości ma dereń jadalny i co można z niego zrobić.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby sok z aronii nie wyszedł cierpki? Dzięki tej metodzie będzie idealny

Dereń jadalny – charakterystyka

Owoce derenia jadalnego można zbierać od września do października. Mają one charakterystyczny, intensywnie czerwony kolor oraz okrągły, nieco spłaszczony kształt.  Niektóre gatunki derenia mają również białe i żółte owoce. Spożywać można jedynie te owoce, które same spadną z drzewa, wówczas mają słodkawy smak, nieco cierpki smak. Doskonale nadają się natomiast na przetwory, dżemy, nalewki, czy kompoty.

Dereń jadalny – właściwości odżywcze

Owoce derenia były znane już w starożytności. Dzięki dużej zawartości witamin stosowano go w leczeniu szkorbutu. Dereń to źródło witaminy C, A i P, beta-karotenu, znajdziesz w nim również związki mineralne, takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, miedź i fosfor. Co więcej, zawiera również flawonoidy, garbniki oraz pektyny. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w walce z wolnymi rodnikami, przeciwdziała procesom starzenia oraz działa przeciwnowotworowo. Ma również właściwości przeciwzapalne i ściągające.

Dereń polecany jest również osobom, które cierpią na anemię. Wszystko za sprawą dużej ilości żelaza w jego składzie. Dzięki obecności kwasów organicznym roślina ta wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Co więcej, spożywanie owoców derenia przyspiesza przemianę materii, dlatego może być również pomocny w procesie odchudzania.

Dereń jadalny – właściwości lecznicze

W okresie przeziębień i grypy warto sięgnąć po domowe przetwory z derenia jadalnego. Duża dawka witaminy C wzmocni odporność oraz uchroni cię przed infekcjami. Co więcej, dereń pomaga zwalczyć również gorączkę.

Spożywanie owoców derenia jest polecane osobom, które borykają się z problemami związanymi z układem nefrologicznym. Ponieważ roślina ta wykazuje działanie moczopędne. Dereń jadalny jest również pomocny w przypadku częstych migren, bólu stawów, reumatyzmu oraz podagry.

Jaka odmiana derenia jest najlepsza?

Istnieje wiele odmian derenia jadalnego. Jeśli chcesz przygotować przetwory z owoców derenia najlepiej sięgnij po odmianę: Elegantnyj, Swietljaczok, Jolico, Juliusz lub Wydubieckij. Natomiast do przygotowania nalewki z derenia wybierz odmianę: Korałłowyj Marka, P5, Bolestraszycki, czy Kresowiak. Do zrobienia dereniowego soku świetnie nada się odmiana: Paczoski, Podolski lub Szafer.

Co można zrobić z derenia jadalnego?

Chociaż dojrzałe owoce derenia można spożywać na surowo, mogą być one lekko cierpkie w smaku. Dlatego warto przygotować z nich przetwory. Dereń nada się na dżemy, konfitury, soki i nalewki.

Przepis na „polskie oliwki”

Okazuje się, że z owoców derenia można wyczarować tzw. „polskie oliwki”, gdzieniegdzie można spotkać się również z nazwą „fałszywe oliwki”. Tu świetnie sprawdzą się niedojrzałe owoce derenia. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: pół kilograma niedojrzałych owoców derenia litr wody, cztery łyżki soli, osiem ząbków czosnku, tymianek, rozmaryn oraz oliwę z oliwek.

Do garnka wlej wodę, wsyp sól i poczekaj, aż zacznie się gotować. Umyte owoce derenia, z których usuniesz ogonki, włóż do słoika wraz z obranymi ząbkami czosnku. Pamiętaj, by uprzednio dobrze go wyparzyć. Owoce derenia zalej gorącą wodą z solą. Na wierzch dodaj około centymetrową warstwę oliwy z oliwek. Zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce na około 14 dni.

Nalewka z derenia

Ten przepis warto wykonać w okresie jesienno-zimowym. Nalewka z derenia będzie świetnym sposobem na poprawę odporności. Przygotuj: kilogram owoców, pół litra spirytusu, pół litra wody, 400 g cukru.  

Owoce derenia umyj i włóż do słoika, możesz lekko je rozgnieść, tak by puściły sok. Zalej całość alkoholem i wodą. Odstaw na około półtora miesiąca. Po tym czasie odlej alkohol, a do owoców dodaj cukier. Odstaw mieszankę na około tydzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsaj słoikiem, tak by cukier się rozpuścił. Połącz odlany alkohol z owocowo-cukrowym syropem, odstaw na około miesiąc. Na koniec możesz przefiltrować nalewkę.

Sok z derenia jadalnego

Kiedy nadejdzie jesień, warto mieć pod ręką sok z derenia jadalnego. Świetnie sprawdzi się w przypadku przeziębień. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: kilogram owoców derenia, pół kilograma cukru oraz trzy litry wody.

Owoce umyj, włóż do garnka, dodaj wodę i odstaw na około pół dnia. Następnie odcedź owoce, a pozostała wodę zagotuj. Ponownie włóż je do wody i odczekaj dobę. Kolejnego dnia należy ponownie powtórzyć cały proces. Nazajutrz odcedź sok i gotuj go przez około 10 minut. Dodaj cukier i gotuj chwilę, aż się rozpuści. Pozbądź się piany, która powstała na wierzchu. Sok z derenia przelej do sterylnych butelek, zakręć je i odstaw. Gotowe!

Zobacz także:

Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 98

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1792

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1