Grill - temat specjalny

Polsko-żydowska restauratorka, szefowa kuchni na statku. Kuchnia Fani Lewando

Fani Lewando przed wojną miała w Wilnie jedną z modniejszych restauracji. Uczyła też gotowania, była kuchmistrzynią na Batorym i napisała książkę kucharską. Ta propagatorka wegetarianizmu i eksperymentów w kuchni dziś pewnie miałaby program w telewizji. Poznaj jarską kuchnię Fani Lewando.

Kuchnia Fani Lewando | Fot.123RF/Picsel/ Fot. domena publiczna / Wikimedia Commons

Spis treści:

Kim była Fania Lewando?  

Fania Lewando urodziła się we Włocławku, w 1887 lub 1888 roku. Jej ojciec, Haim Fiszelewicz był handlarzem ryb i z tego zajęcia utrzymywał żonę i szóstkę dzieci. Było biednie, rodzina przenosiła się z miejsca na miejsce za chlebem. Kiedy Fani wyszła za mąż za Lazara Lewando, handlarza jajami, chciała odmienić swój los. Małżeństwo miało w planach wyjazd do USA, Lazar nie otrzymał jednak wizy ze względu na chorobę nogi.

Lewandowie zmieniali miejsca zamieszkania, aż w 1920 roku osiedlili się w Wilnie. Tu, przy ulicy Niemieckiej 14 otworzyli restaurację o nazwie “Dietojarska jadłodajnia”. Przytulny, jasny lokal z pyszną kuchnią przyciągał mieszkańców Wilna, jadały tu znane osobistości. Kuchnia Fani stała się modna w Wilnie i nie tylko. Restauratorka wykorzystując popularność, prowadziła kursy gotowania, na których osobiście uczyła, jak prowadzić kuchnię wegetariańską.

W 1936 roku Fania Lewando została kuchmistrzynią na MS Batory. Odpowiadała tam za kuchnię koszerną. To właśnie wtedy napisała i wydała książkę pod tytułem “Wegetariańsko - dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw”. Napisana w jidisz książka stała się popularna nie tylko w Polsce, ale i w Ameryce. Fania Lewando pływając na Batorym, widziała Nowy Jork - marzyła o karierze międzynarodowej. Te marzenia przerwała wojna. W 1941 roku restauratorka zginęła w Wilnie najprawdopodobniej z rąk Niemców. Książka Fani omal nie przepadła w wojennej pożodze, po wojnie odnalazł się cudem jej egzemplarz. W Polsce ukazał się jej mocno okrojony przekład pod tytułem “Dietojarska kuchnia żydowska”.

Kuchnia Fani Lewando

Fania Lewando propagowała kuchnię wegetariańską z dwóch powodów. Po pierwsze - mięso w owych czasach było drogie, a to pochodzące z uboju koszernego – jeszcze droższe. Drugim powodem były jej etyczne przekonania. Uważała, że człowiek jest w stanie się najeść i być zdrowym bez potrzeby zabijania zwierząt.

W swojej kuchni Fania Lewando łączyła tradycje kuchni żydowskiej z kuchnią polską. Nie stroniła też od eksperymentów. Uważała, że liczy się jakość, a nie rodzaj produktów. Za najważniejszą jednak uważała kompozycję składników. Była otwarta na zmiany i poszukiwania. W swojej restauracji wyłożyła księgę gości, w której bywalcy przybytku mogli wpisywać swoje uwagi i sugestie na temat dań, a także proponować własne potrawy. Fania Lewando udowodniła, że bez mięsa można przygotowywać różnorodne i smaczne posiłki - od starterów, przez zupy, dania główne, aż po desery.

Przepisy Fani Lewando - zielona sałata z majonezem

Ten prosty przepis funkcjonuje pewnie do dziś w wielu domach w różnych wersjach, a gospodynie nie zdają sobie sprawy z tego, że pochodzi z książki słynnej przedwojennej restauratorki. Oto składniki na zieloną sałatę z majonezem według przepisu Fani Lewando:

  • 3 jajka;
  • 2 sałaty masłowe;
  • świeży ogórek;
  • cytryna;
  • majonez;
  • sól.

Poszatkować sałatę, ugotowane na twardo jajka i obranego ogórka. Skropić cytryną, dodać szczyptę soli i polać majonezem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Latkes, czyli coś na deser od Fani Lewando

Latkes z kwaśnego mleka to po prostu rodzaj placuszków. Według przepisu Fani Lewando wychodzą one lekkie i puszyste. Oto składniki:

  • pół litra kwaśnego mleka;
  • 3 jajka;
  • 159 g mąki;
  • sól;
  • pół łyżeczki sody;
  • masło klarowane do smażenia;
  • śmietana i cukier do podawania.

Białka jaj oddzielić od żółtek, białka ubić. Wymieszać mleko z mąką, solą, sodą i żółtkami, na koniec dodać ubite białka, wymieszać. Z powstałej masy formować łyżką małe latkesy (placuszki) i smażyć na maśle. Podawać ze śmietaną i z cukrem.

Przepis na cymes śliwkowy Fani Lewando

Cymes to typowe, tradycyjne danie kuchni żydowskiej, wchodzi w skład wieczerzy rozpoczynającej szabat. W kuchni żydowskiej traktowany jest jako wyjątkowy przysmak, stąd do naszego słownika słowo “cymes” przedostało się jako określenie czegoś, co jest wyjątkowe. Każda żydowska pani domu miała swój przepis na cymes – czasem zawierał marchew czy inne warzywa. Oto składniki na cymes Fani Lewando:

  • pół kilo ziemniaków;
  • 300 g suszonych śliwek;
  • 300 – 400 ml wody;
  • 120 g cukru;
  • 150 g masła;
  • łyżka mąki;
  • sól.

Ziemniaki pokroić w plastry i układać w garnku warstwowo ze śliwkami. Zalać wodą, dodać cukier. Na patelni roztopić masło, wymieszać z mąką oraz szczyptą soli i również dodać do garnka. Wszystko razem zagotować, a potem wstawić do piekarnika, aby się poddusiło. Dla koloru dodać skarmelizowaną łyżeczkę cukru.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando.

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 97

30 min
1
Dania główne Gulasz z bakłażana

Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...

Odsłon: 2986

30 min
6
Zupy Zupa wiosenna

Zupa wiosenna powinna być pełna nowalijek. Nie musisz jednak udawać się w ich...

Odsłon: 854

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

8
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2