Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowych sosów, dodać go do żurku czy jajek, ale i zrobić z niego leczniczy specyfik na kaszel. Sprawdź, na co pomaga syrop z chrzanu oraz jak zrobić go w domu.

Lecznicze właściwości syropu z chrzanu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Początek wiosny to moment, na który wszyscy czekali z utęsknieniem. Niestety wraz z pierwszymi ciepłymi dniami, często nasza odporność spada i wiele osób łapie przeziębienia lub grypę. Warto mieć wówczas pod ręką domowe lekarstwo, które pomoże nam na chrypkę, bolące gardło, a także wesprze nasz układ odpornościowy. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić syrop z chrzanu.

Sprawdź także: Fenomenalne połączenie. Hamuje napady głodu, pomaga spalać tłuszcz a do tego zabija wirusy i bakterie

Na co pomaga syrop z chrzanu?

Chrzan kryje w sobie moc właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim ceniony jest za swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Uważany jest za naturalny antybiotyk, dzięki czemu w mig pomoże ci pozbyć się infekcji. Pomoże udrożnić zatkane zatoki, pozbyć się chrypki, bólu gardła oraz uporczywego kaszlu. W chrzanie znajduje się także sporo witamina C oraz minerały, magnez, wapń, potas, selen, czy cynk. Korzeń ten wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe, pomaga łagodzić bóle reumatyczne, a także pozytywnie wpływa na proces trawienia. 

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Przygotowanie domowego syropu z chrzanu jest bardzo proste. Będziesz potrzebować: duży kawałek chrzanu, miód lipowy oraz cytrynę. 

Zacznij od obrania oraz starcia chrzanu. Następnie dodaj do niego trzy łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną miksturę włóż do czystego słoika, po czym dokładnie go zakręć, odstaw na trzy dni. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko lub gazę, płyn umieść ponownie w słoiku. Dodaj sok z cytryny.  

    Syrop z chrzanu – dawkowanie 

    Kiedy dopadnie cię przeziębienie i ból gardła, po syrop z chrzanu warto pić trzy do czterech razy dziennie. Mieszankę należy dodać łyżkę syropu do połowy szklanki ciepłej wody. W przypadku dzieci do takiej samej ilości wody będzie to jedna łyżeczka do herbaty.

    Kto nie powinien pić syropu z chrzanu? 

    Syrop z chrzanu, chociaż bardzo zdrowy może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego ostrożnie powinny do niego podchodzić osoby, które cierpią na chorobę wrzodową. Nie powinny spożywać go również dzieci poniżej czwartego roku życia oraz osoby borykające się z chorą tarczycą. 

    Zobacz także:

    Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

    Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

    Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Pieczywo bułki

    ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

    Odsłon: 23950

    60 min
    56
    Desery Jogurtowiec Borówkowy

    Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

    Odsłon: 463

    15 min
    17
    wszystkie
    1

    Polecane artykuły

    Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

    Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

    1
    Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

    Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

    3
    Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

    Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

    0
    Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

    Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

    1