Spis treści:
- Na co pomaga ocet jabłkowy z miodem?
- Jak przygotować ocet jabłkowy z miodem?
- Kto nie powinien pic octu jabłkowego z miodem?
Zarówno ocet jabłkowy, jak i miód mają mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Ich połączenie tworzy miksturę, która ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Wesprzyj swój organizm naturalnymi metodami i przygotuj ten prozdrowotny napój.
Na co pomaga ocet jabłkowy z miodem?
Ocet jabłkowy jest środkiem polecanym na odchudzanie. Wykazano, że jego regularne przyjmowanie spowalnia wchłanianie się składników odżywczych z pożywienia do krwiobiegu. Przez to zapewnia uczucie sytości na dłużej. Proces odchudzania jest prostszy i przynosi szybciej pozytywne efekty.

To także świetny specyfik na poprawę odporności. Miód oraz ocet mają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dodatkowo ocet jabłkowy jest bogaty w probiotyki. Wspiera on układ trawienny oraz działanie układu immunologicznego. Mieszanka tych dwóch składników sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Ocet jabłkowy znacząco wpływa na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL. Przez to ma zbawienny wpływ na układ krwionośny organizmu i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Miód w mieszance ma duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Zawartość związków polifenolowych chroni przed powstawaniem zakrzepów, tym samym obniżając ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Jak przygotować ocet jabłkowy z miodem?
Do przygotowania mikstury będziemy potrzebować:
Składniki
1 łyżka octu jabłkowego,
1 łyżeczka miodu,
1 szklanka letniej wody.
Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać ocet z miodem, a następnie dodać do mikstury letnią wodę. Jeśli bardzo przeszkadza nam jej smak, można dodać do niej także imbiru, mięty lub cynamonu.
Ocet jabłkowy z miodem najlepiej jest przyjmować rano. W przypadku spadku odporności i przeziębień miksturę można także przyjmować jako suplement diety poprawiający działanie układu immunologicznego nie tylko rano.
Kto nie powinien pić octu jabłkowego z miodem?
Napój odradza się osobom, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego. Zrezygnować powinny osoby, które mają refluks żołądkowo-przełykowy oraz ci, którzy mają wrzody żołądka. Wysokie pH octu może zaszkodzić nawet osobom zdrowym i podrażnić ich układ pokarmowy.
Podczas przyjmowania octu z miodem, należy pamiętać, aby chronić zęby. Ocet zwiększa ryzyko próchnicy i może wpływać na zwiększoną nadwrażliwość zębów. Miksturę warto pić przez słomkę lub po jej wypiciu przepłukiwać jamę ustną wodą.
Zobacz także:
Jesz banany na śniadanie? Eksperci nie mają dobrych wieści. „Najgorsza rzecz”
Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę
Sprawdzony przepis na syrop z pędów sosny. Wiosna to czas na jego przygotowanie