Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z rabarbarem i kremem budyniowym to połączenie kruchego ciasta i aksamitnego crème brûlée z kwaskowym rabarbarem.
Forma na tartę 24 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3423
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 490
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 288
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6809
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 279
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3423
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 490
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 288
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6809
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 279
Składniki
Przygotuj ciasto na spód tarty. Przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Zagnieć tak, by powstał proszek. Dodaj do niego żółtka i śmietanę. Ponownie zagnieć wszystkie składniki – na gładkie, zwarte ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia. Na wierzch wysyp suche ziarna fasoli. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejnych 10 minut – aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Zmniejsz temperaturę do 140°C.
W międzyczasie umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. W rondelku zagotuj sok z pomarańczy z cukrem. Do powstałego syropu włóż rabarbar i podsmaż, aż zmięknie. Ostudź.
Przygotuj krem budyniowy. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Zagotuj w rondelku mleko z kremówką i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Gdy doprowadzisz mieszankę do wrzenia, od razu zdejmij rondelek z palnika. Chwilę przestudź mleko ze śmietaną i wciąż gorące zmiksuj z masą z żółtek. Przelej na podpieczony spód od tarty. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru.
Wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez około 50 – 60 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż na około 2 godziny do lodówki.