Ewa_Gotuje

Pomoże zbić wysoki cholesterol, wzmocni serce. Uważaj jednak, by nie pić jej za dużo

Miłośnicy ziołowych naparów z pewnością zapałają sympatią również do herbaty z głogu. Napój o leczniczych właściwościach obniży zbyt wysoki cholesterol, zmniejszy stany zapalne i wzmocni serce. Jak pić herbatę z głogu i jak przygotować ją z suszu lub owoców? Dowiedz się koniecznie, dlaczego nie wolno jej przedawkować!

Herbata z głogu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy piłeś kiedyś herbatę z głogu? Liście i kwiaty rośliny z rodziny różowatych suszy się i stosuje jako napar ziołowy o leczniczych właściwościach. Faktycznie napój może pomóc na wiele dolegliwości. Jak go pić i jakie są przeciwwskazania do jego stosowania? Dowiedz się najważniejszych informacji o herbacie z głogu.

Sprawdź także: Babcie robiły, gdy zaczynało się przeziębienie. Na co jeszcze pomaga mleko z czosnkiem i miodem?

Herbata z głogu - właściwości

Napar z głogu wykazuje szereg leczniczych właściwości. Warto pamiętać, że najzdrowszą odmianą rośliny jest drzewo z białymi lub jasnoróżowymi kwiatami, ponieważ owoce są wtedy bogatsze w więcej witamin i minerałów. W herbacie z głogu znajduje się dużo witamin, w tym: A, C, PP i te z grupy B. To źródło antyoksydantów, błonnika i olejków eterycznych.

Na co pomaga herbata z głogu? Picie herbaty z głogu jest zalecane jako wsparcie w pomniejszaniu problemów trawiennych czy zaburzeniach krążenia. Napój korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, m.in. obniżając poziom zbyt wysokiego cholesterolu i obniżając ciśnienie krwi. Zawartość witamin sprawia, że napar wspiera odporność i wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Z kolei liczne antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, co chroni organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiega starzeniu się. 

Jak zrobić herbatę z głogu?

Choć możesz nabyć gotowe saszetki do zaparzenia, to żeby czerpać z naparu to, co najlepsze, przyrządź napój z owoców lub suszu. Jak zrobić herbatę z głogu? 

Jeśli kupiłeś suszone owoce, to dwie łyżeczki wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Przykryj naczynie i odstaw do zaparzenia na 20 minut. Potem wypij. Drugą opcją jest użycie rozdrobnionych kwiatów głogu - łyżeczkę wsyp do szklanki i zalej ciepłą wodą. Przykryj i parz ok. trzech minut. Następnie odcedź i wypij.

Jak pić herbatę z głogu?

Herbatkę z owoców głogu najlepiej pić trzy razy dziennie, a napar z kwiatów - dwa razy dziennie. Warto jednak wspomnieć o tym, że nie warto przesadzać z porcjami napoju. Czy są jakieś skutki uboczne picia herbaty z głogu? Zbyt duża ilość tej rośliny w diecie może wywołać ból głowy, zawroty, senność, kołatanie serca lub dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Jeśli tylko poczujesz tego typu objawy, zmniejsz częstotliwość picia naparu.

Herbata z głogu - przeciwwskazania

Głównymi przeciwwskazaniami do picia herbaty z głogu jest ciąża i karmienie piersią. Nie zaleca się jej też pacjentom z niewydolnością serca. W przypadku poważnych i przewlekłych schorzeń, przed sięgnięciem po napar, wskazana jest konsultacja z lekarzem prowadzącym. 



Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 182

30 min
4
60 min
3
15 min
5

Przepis dnia

Desery Ciasto wełniane z pistacjami

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie je...

Odsłon: 4804

30 min
45

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13