Dania jednogarnkowe

W czasie przeziębienia warto zmobilizować organizm do walki przeciwko chorobie. Jak domowym sposobem wesprzeć układ odpornościowy, by szybciej uporał się z infekcją? Oprócz lekarstw postaw jeszcze na mleko z czosnkiem i miodem. Na co pomaga i jak działa ten specyfik? Dowiedz się, jak zrobić prozdrowotną miksturę.

Mleko z czosnkiem i miodem | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pewnie pamiętasz czasy, gdy twoi dziadkowie lub rodzice przyrządzali prozdrowotną miksturę, która szybko miała cię zregenerować i postawić na nogi podczas infekcji. Przynosili kubek pełen ciepłego mleka z czosnkiem i miodem. Choć dla najmłodszych (dla wielu dorosłych również) nie jest to zbyt smaczne połączenie, to z pewnością od lat pomaga organizmowi w walce z przeziębieniem. 

Sprawdź także: Działa jak balsam na oskrzela. Jak zrobić domowy syrop na kaszel z marchewki?

Jak działa mleko z czosnkiem i miodem?

Mleko z czosnkiem i miodem to bardzo zdrowe połączenie. Oczywiście to te trzy podstawowe składniki mikstury odpowiadają za jej cenne wartości odżywcze. Jak działa mleko z czosnkiem i miodem? Przede wszystkim dostarcza organizmowi szereg witamin i minerałów, a to wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie.

Mleko to bogate źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A i tych z grupy B oraz wapnia, cynku, potasu i fosforu. Miód zawiera związki antybiotyczne, witaminy A, C i te z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor i kobalt. Z kolei czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ w jego skład wchodzi aż 100 substancji aktywnych, m.in. antyoksydanty, mikroelementy (selen, mangan, wapń, potas i cynk) oraz witaminy (A, C, D i te z grupy B).

Na co pomaga mleko z czosnkiem i miodem?

Jak działa mleko z czosnkiem i miodem? Wszyscy wiedzą, że warto pić tę domową miksturę w czasie przeziębienia, żeby wzmocnić układ odpornościowy. Witaminy i minerały wspierają organizm w walce z infekcjami. Składniki specyfiku wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i przeciwwirusowe. Czosnek działa napotnie i rozgrzewająco, a miód (np. lipowy) pomaga wykrztusić wydzielinę i łagodzi ból gardła.

To jednak nie wszystkie właściwości napoju. Na co jeszcze pomaga mleko z czosnkiem i miodem? W mleku znajduje się witamina D, która wspiera kości, a regularnie dostarczana - oczyszcza ciało z toksyn i metali ciężkich oraz obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu. Także rodzaj miodu, użytego do przyrządzenia domowej mikstury na przeziębienie, będzie mieć wpływ na właściwości napoju.

Ten gryczany uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko miażdżycy, miód lipowy - obniża ciśnienie tętnicze krwi, wrzosowy - zapobiega zakażeniom pęcherza moczowego, a np. ten z mniszka lekarskiego - pomaga przy dolegliwościach wątroby. Z kolei czosnek, dzięki silnym antyoksydantom, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory i działa odmładzająca na organizm, hamując procesy jego starzenia. Warzywo reguluje też pracę jelit, pomaga zahamować biegunkę i wykazuje właściwości rozkurczające i żółciopędne.

Jak zrobić mleko z czosnkiem i miodem?

Przygotowanie domowej mikstury na przeziębienie jest naprawdę proste. Pewnie dawniej przyrządzali ją dla ciebie twoi bliscy, więc teraz najwyższy czas nauczyć się, jak zrobić mleko z czosnkiem i miodem samodzielnie. 

Na początku odlej szklankę mleka (ewentualnie duży kubek) i przelej do rondelka lub niewielkiego garnka. Podgrzej do momentu, aż będzie gorące (nie powinien wrzeć! Należy pilnować, żeby płyn nie nagrzał się powyżej 50. stopni Celsjusza, bo miód i czosnek stracą cenne właściwości).

Następnie, gdy mleko będzie już gotowe, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. W tym momencie możesz też dorzucić dużą łyżeczkę masła (które zawiera kwasy tłuszczowe, wspierające mleko w działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym oraz lecytynę pomagającą w szybszej regeneracji organizmu), ale jest to opcjonalne. Na końcu dołóż jeszcze dwa duże, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ponownie wymieszaj miksturę i wypij, wyjadając czosnek (jeśli zostanie na dnie).

Kto nie powinien pić mleka z czosnkiem i miodem?

Choć ten szybki domowy sposób na przeziębienie wydaje się świetnym rozwiązaniem dla każdej przeziębionej osoby, niestety tak nie jest. Kto nie powinien pić mleka z czosnkiem i miodem? Ze względu na ostatni, słodki składnik nie zaleca się stosowania prozdrowotnej mikstury przez cukrzyków. Miód obfituje w cukry proste, które szybko podniosą poziom cukru we krwi i zagrożą zdrowiu diabetyków. 

Oczywiście nie mogą go pić osoby z alergią lub nietolerancją mlekaczosnku lub miodu, ale także wszyscy z dolegliwościami układu pokarmowego. Czosnek podrażni uszkodzoną błonę śluzową żołądka, a mleko może wywołać biegunki. 

Mleko z czosnkiem i miodem mogą natomiast stosować kobiety w ciąży i karmiące, choć drugie z nich muszą też pamiętać, że pokarm - pod wpływem spożywanego czosnku - zmienia smak na nieco gorzkawy. 

Jeśli wiesz, jak zrobić mleko z czosnkiem i miodem i szukasz innych specyfików wspierających organizm w chorobie, wypróbuj przepisy na domowe mikstury na przeziębienie lub odwiedź naszą zakładkę Dla zdrowia:

1. Oxymel - naturalny antybiotyk na przeziębienie

 Oxymel - naturalny antybiotyk na przeziębienie Zobacz przepis

Oxymel - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop z miodu i banana na przeziębienie i kaszel

 Syrop z miodu i banana na przeziębienie i kaszel Zobacz przepis

Syrop z miodu i banana na przeziębienie i kaszel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mikstura ojca Grande na odzyskanie sił po chorobie

 Mikstura ojca Grande na odzyskanie sił po chorobie Zobacz przepis

Mikstura ojca Grande - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop na kaszel z marchwi

 Syrop na kaszel z marchwi Zobacz przepis

Syrop na kaszel z marchwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Herbata z natki pietruszki

 Herbata z natki pietruszki Zobacz przepis

Herbata z natki pietruszki na wsparcie odporności / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Koktajl na odporność

 Koktajl na odporność Zobacz przepis

Koktajl z marchwi i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Napar z anginki

 Napar z anginki Zobacz przepis

Napar z geranium / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk

 Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk Zobacz przepis

Syrop z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Syrop na przeziębienie

 Syrop na przeziębienie Zobacz przepis

Szybki sposób na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1595

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 337

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8