Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadanie albo ciepłą kolację. Amatorzy takich posiłków z pewnością gotowi będą także zjeść racuszki w porze podwieczorku – zamiast kawałka ciasta czy kilku kostek czekolady.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 522
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 522
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Składniki
Ogrzej jajka i mleko do temperatury pokojowej. Wbij jajka do mleka i krótko wymieszaj (mikserem na wolnych obrotach lub rózgą cukierniczą).
Przesiej do mleka z jajkami mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj oba cukry. Wymieszaj do połączenia składników – tak, by powstało gładkie, dość gęste ciasto. Odstaw je na kilkanaście minut.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
Rozgrzej na patelni z nieprzywierającym dnem około łyżkę masła klarowanego. Nałóż 4 porcje ciasta, formując z nich niewielkie, okrągłe racuszki. Smaż na średnim ogniu – 1-2 minuty po każdej ze stron. Racuszki powinny urosnąć i zarumienić się.
Wysmaż całe ciasto, co pewien czas dodając na patelnię odrobinę masła klarowanego. Po usmażeniu odkładaj racuszki z jabłkami na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie nadmiar tłuszczu).
Racuszki podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem. Możesz też zaserwować do nich śmietanę albo konfiturę.