Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadanie albo ciepłą kolację. Amatorzy takich posiłków z pewnością gotowi będą także zjeść racuszki w porze podwieczorku – zamiast kawałka ciasta czy kilku kostek czekolady.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
Ogrzej jajka i mleko do temperatury pokojowej. Wbij jajka do mleka i krótko wymieszaj (mikserem na wolnych obrotach lub rózgą cukierniczą).
Przesiej do mleka z jajkami mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj oba cukry. Wymieszaj do połączenia składników – tak, by powstało gładkie, dość gęste ciasto. Odstaw je na kilkanaście minut.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
Rozgrzej na patelni z nieprzywierającym dnem około łyżkę masła klarowanego. Nałóż 4 porcje ciasta, formując z nich niewielkie, okrągłe racuszki. Smaż na średnim ogniu – 1-2 minuty po każdej ze stron. Racuszki powinny urosnąć i zarumienić się.
Wysmaż całe ciasto, co pewien czas dodając na patelnię odrobinę masła klarowanego. Po usmażeniu odkładaj racuszki z jabłkami na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie nadmiar tłuszczu).
Racuszki podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem. Możesz też zaserwować do nich śmietanę albo konfiturę.