Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadanie albo ciepłą kolację. Amatorzy takich posiłków z pewnością gotowi będą także zjeść racuszki w porze podwieczorku – zamiast kawałka ciasta czy kilku kostek czekolady.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 13
Pychota. Polecam.
Odsłon: 233
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9602
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4570
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 13
Pychota. Polecam.
Odsłon: 233
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9602
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4570
Składniki
Ogrzej jajka i mleko do temperatury pokojowej. Wbij jajka do mleka i krótko wymieszaj (mikserem na wolnych obrotach lub rózgą cukierniczą).
Przesiej do mleka z jajkami mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj oba cukry. Wymieszaj do połączenia składników – tak, by powstało gładkie, dość gęste ciasto. Odstaw je na kilkanaście minut.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
Rozgrzej na patelni z nieprzywierającym dnem około łyżkę masła klarowanego. Nałóż 4 porcje ciasta, formując z nich niewielkie, okrągłe racuszki. Smaż na średnim ogniu – 1-2 minuty po każdej ze stron. Racuszki powinny urosnąć i zarumienić się.
Wysmaż całe ciasto, co pewien czas dodając na patelnię odrobinę masła klarowanego. Po usmażeniu odkładaj racuszki z jabłkami na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie nadmiar tłuszczu).
Racuszki podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem. Możesz też zaserwować do nich śmietanę albo konfiturę.