Spis treści:
- Jakie właściwości ma syrop na kaszel z marchwi?
- Jak zrobić syrop na kaszel z marchewki?
- Domowy syrop na kaszel z marchewki - dawkowanie
- Kto nie powinien pić syropu z marchewki?
Domowy syrop na kaszel z marchewki to prawdziwy balsam dla dróg oddechowych. Pomaga skutecznie pozbyć się kaszlu i zalegającej flegmy. Przygotowanie leczniczego napoju wcale nie jest trudne, a jego właściwości powinny przekonać cię do jego spróbowania. Przeczytaj, jak dawkować domowy syrop na kaszel z marchewki i jak go zrobić.
Sprawdź także: Obiad z ciasta francuskiego. 6 potraw, które zawsze wychodzą
Jakie właściwości ma syrop na kaszel z marchwi?
Właściwości syropu na kaszel z marchwi wynikają oczywiście z jego głównego składnika, czyli marchwi. Warzywo jest tanie, dostępne przez cały rok i zawiera szereg korzystnych dla organizmu właściwości.
Marchewki to źródło witamin C, E, K, H, PP i tych z grupy B oraz minerałów, m.in. potasu, żelaza i magnezu. To właśnie te składniki odżywcze poprawiają wzrok, stan skóry i regulują pracę układu pokarmowego.
Syrop na kaszel z marchwi dostarcza też organizmowi solidną porcję antyoksydantów, które wzmacniają odporność. Napój działa też wykrztuśnie, dlatego polecany jest przy zapaleniu oskrzeli, krtani lub w astmie. Jeśli dodasz do syropu odrobinę imbiru, tylko podkręcisz jego prozdrowotne właściwoci. Ten składnik odkazi i odświeży drogi oddechowe oraz złagodzi ból gardła.
Jak zrobić syrop na kaszel z marchewki?
Przygotowanie domowego syropu na kaszel z marchwi jest naprawdę proste, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Wystarczy pół kilograma świeżych marchewek, cztery łyżki miodu i dwie łyżeczki świeżego imbiru (pokrojonego na mniejsze plasterki).
Na początku obierz marchewkę i potnij na małe kawałki. Zagotuj na średnim ogniu (nie musisz się martwić, marchew nie straci swoich cennych właściwości!), a kiedy woda będzie wrzała, dorzuć jeszcze imbir. Gdy warzywa i korzeń zmiękną i nieco ostygną, zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Wlej miód i wymieszaj całość dokładnie łyżeczką.
Syrop na kaszel z marchwi
Zobacz przepisDomowy syrop na kaszel z marchwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowy syrop na kaszel z marchewki - dawkowanie
Syrop z marchwi stosuj, gdy męczy cię uporczywy kaszel lub gdy starasz się pozbyć zalegającej flegmy i potrzebujesz naturalnego specyfiku, który pomoże ci odzyskać pełnię zdrowia. Codziennie przyjmuj ok. trzech lub czterech łyżek syropu, aż do czasu, gdy kaszel nie ustąpi lub nie oczyścisz dróg oddechowych z nieprzyjemnej wydzieliny.
Kto nie powinien pić syropu z marchewki?
Głównym przeciwwskazaniem do picia syropu na kaszel z marchwi jest cukrzyca. Chorzy powinni jeść wyłącznie surową marchewkę, bo przy obróbce cieplnej jej indeks glikemiczny wzrasta.
Niektórzy zastanawiają się, czy dzieci mogą pić syrop z marchewki? Jak najbardziej, przy czym najmłodszym pociechom nie dodawaj do napoju imbiru. Wystarczą warzywa, miód i opcjonalnie odrobina wody dla lekkiego rozszerzenia syropu.
Zobacz także:
Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »
"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy »
Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »