Spis treści:
- Rolada mięsna z ciasta francuskiego
- Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
- Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego
- Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
- Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem
- Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Gotowe ciasto francuskie znajdziesz w każdym sklepie. Możesz nawet kupić jego zapas i trzymać przez dłuższy czas w lodówce - ma dość długi termin ważności. Oczywiście ciasto francuskie możesz przyrządzić samodzielnie. Z pewnością będzie nie tylko zdrowsze, ale smaczniejsze. Wtedy musisz jednak pamiętać, że nie będzie to opcja na szybki obiad. Gotowe ciasto francuskie jest również smaczne, a jego największą zaletą jest to, że jest zawsze pod ręką. Sprawdź przepisy na przepyszne obiady z ciasta francuskiego. Na pewno cię nie zawiodą.
Obiady z ciasta francuskiego - proste przepisy
Poniższe przepisy sprawdzą się nie tylko w formie obiadu, ale również jako dania i przekąski na świąteczny czy imprezowy stół. Przyrządzisz je bardzo szybko i możesz mieć stuprocentową pewność, że będą smakować wszystkim. Na portalu kulinarnym smaker.pl znajdziesz więcej receptur. Sprawdź je i wybierz te, które przemawiają do ciebie najbardziej. Powodzenia i smacznego!
1. Rolada mięsna z ciasta francuskiego
Ta rolada mięsna z ciasta francuskiego wprost rozpływa się w ustach. Pokochają ją fani zarówno lżejszych, jak i cięższych dań. Sprawdź.
Składniki
- 750 g mięsa mielonego,
- kostka rosołowa,
- 100 g grzybów,
- cebula,
- 3 jajka,
- pół szklanki śmietany,
- garść startego żółtego sera,
- łyżka natki pietruszki,
- kg ciasta francuskiego,
- łyżka masła.
Wykonanie: Grzyby oraz cebulę drobno posiekaj. Usmaż na maśle, a po chwili dodaj mięso, pietruszkę i kostkę rosołową. Wymieszaj. Dodaj ser, dwa jajka i śmietanę. Znowu wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Płat ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż mięsny farsz. Zwiń całość w roladę i zabezpiecz końcówki. Z wierzchu posmaruj ciasto jajkiem. Wcześniej nagrzej piekarnik do 180 stopni. Roladę piecz przez 30 minut.
2. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Czas na łososia! Ryba ta idealnie komponuje się z ciastem francuskim. Taki łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem posmakuje nawet wybrednym dzieciom.
Składniki
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- duży filet z łososia,
- 30 g grana padano,
- 3 ząbki czosnku,
- płat ciasta francuskiego,
- cytryna,
- jajko,
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- zielona dymka,
- sól i pieprz.
Wykonanie: Szpinak umieść w garnku i podlej go niewielką ilością wody. Rozmrażaj na małym ogniu. Gdy pozbędzie się wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę oraz sól i pieprz. Szpinak ostudź i odciśnij z nadmiaru wody. Usuń skórkę z łososia i dokładnie umyj filet. Ułóż na cieście francuskim, dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Na łososiu umieść szpinak oraz ser. Zawiń ciasto i posmaruj je z wierzchu jajkiem. Piecz około 30 minut w 200 stopniach. Podawaj z plastrami cytryny i posypane zieleniną.
Zobacz: Wellington. Stek w cieście francuskim z pieczarkami
3. Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego
Takie chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem wołowym sprawdzą się idealnie na każdą imprezę. Zresztą przygotuj je na obiad czy kolację, a twoi domownicy cię pokochają.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- pół kilograma mielonego mięsa wołowego,
- pół pęczka natki pietruszki,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka granulowanej cebuli,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- jajko,
- kawałek ulubionego żółtego sera pokrojonego na małe kwadraciki.
Wykonanie: Najpierw przygotuj pulpety z mięsa. Wymieszaj dokładnie mięso mielone z posiekaną pietruszkę oraz przyprawami. Musisz uzyskać jednolitą masę. Uformuj pulpety. Ciasto francuskie podziel na osiem kawałków i w środku każdego z nich umieść pulpet. Na każdym z nich rozprowadź roztrzepane jajko i zrób dwa nacięcia. Na wierzch wywiń cztery rogi do uzyskania tytułowej sakiewki. W każdej sakiewce umieść kawałek sera i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
4. Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
To danie jest nie tylko przepyszne, ale również bardzo efektowne pod względem wizualnym. Sprawdź, co musisz przygotować, aby twoja potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim zachwyciła wszystkich.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- cebula,
- 250 g pieczarek,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- półtorej szklanki bulionu,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- jajko,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Wykonanie: Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w paseczki. Pieczarki pokrój na plasterki lub półplasterki, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i oliwę i wrzuć kurczaka. Po niedługim czasie dodaj cebulę oraz pieczarki. Wszystko smaż, aż płyny odparują z patelni, a składniki lekko się zarumienią. Dodaj rozdrobnioną w śmietanie musztardę, bulion i mąkę. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodaj zieleninę. Chwilę gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gęstego sosu. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Ciasto francuskie rozwiń i przytnij na wielkość naczynia. Ułóż go na potrawce, a wierzch posmaruj jajkiem. Zapiekaj przez około 20 minut w 200 stopniach.
5. Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem
A co powiesz na rozpływające się w ustach pierożki z ciasta francuskiego z mięsem z kurczaka? Ten przepis jest po prostu genialny.
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g ulubionego sera żółtego,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- jajko,
- łyżka oleju,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Wykonanie: Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili tutaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudź mięso i zmiksuj razem z serem, solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na kawałki i na każde z nich nałóż farsz i zlep boki formując pierożki. Wszystko posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Tak naprawdę ciasto francuskie z mięsem mielonym może być przyrządzone na wiele sposobów. To taki klasyk, który zawsze się sprawdza. Zobacz tę konkretną recepturę.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- pół kilograma mięsa z piersi indyka,
- 100 g sera mozzarella,
- cebula,
- 100 g papryki konserwowej,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- papryka ostra,
- pieprz ziołowy.
Wykonanie: Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Dodaj mięso i dalej smaż. Przypraw. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Rozłóż płat ciasta francuskiego i wyłóż na niego farsz z mięsa i posyp serem. Ciasto bez farszu potnij w paski i zwiń całość w warkocz lub w inną dowolną formę. Piecz około pół godziny w 180 stopniach.
Więcej sprawdzonych przepisów na obiad z ciasta francuskiego znajdziesz poniżej:
1. Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami
Zobacz przepisObiad z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kozim serem
Zobacz przepisTarta z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Rolada z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką, serem i suszonymi pomidorami
Zobacz przepisRolada z ciasta francuskiego z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kurczak z warzywami w warkoczu z ciasta francuskiego
Zobacz przepisObiad z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pieczony łosoś pod ciastem francuskim
Zobacz przepisPieczony łosoś pod ciastem francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bułeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem
Zobacz przepisBułeczki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierożki z ciasta francuskiego
Zobacz przepisPierożki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gulasz wołowy pod ciastem francuskim
Zobacz przepisGulasz wołowy pod ciastem francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem
Zobacz przepisObiad z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »
Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »