Dania jednogarnkowe

Chcesz błyskawicznie przygotować obiad, który na pewno posmakuje całej rodzinie? Z pewnością przyda ci się ciasto francuskie, które jest uniwersalne i po prostu pyszne. Możesz przygotować z niego potrawkę z kurczaka, chrupiące sakiewki, łososia ze szpinakiem, pierożki czy roladę mięsną. Co wybierzesz?

Obiad z ciasta francuskiego | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gotowe ciasto francuskie znajdziesz w każdym sklepie. Możesz nawet kupić jego zapas i trzymać przez dłuższy czas w lodówce - ma dość długi termin ważności. Oczywiście ciasto francuskie możesz przyrządzić samodzielnie. Z pewnością będzie nie tylko zdrowsze, ale smaczniejsze. Wtedy musisz jednak pamiętać, że nie będzie to opcja na szybki obiad. Gotowe ciasto francuskie jest również smaczne, a jego największą zaletą jest to, że jest zawsze pod ręką. Sprawdź przepisy na przepyszne obiady z ciasta francuskiego. Na pewno cię nie zawiodą. 

Obiady z ciasta francuskiego - proste przepisy 

Poniższe przepisy sprawdzą się nie tylko w formie obiadu, ale również jako dania i przekąski na świąteczny czy imprezowy stół. Przyrządzisz je bardzo szybko i możesz mieć stuprocentową pewność, że będą smakować wszystkim. Na portalu kulinarnym smaker.pl znajdziesz więcej receptur. Sprawdź je i wybierz te, które przemawiają do ciebie najbardziej. Powodzenia i smacznego! 

1. Rolada mięsna z ciasta francuskiego 

Ta rolada mięsna z ciasta francuskiego wprost rozpływa się w ustach. Pokochają ją fani zarówno lżejszych, jak i cięższych dań. Sprawdź. 

Składniki

  • 750 g mięsa mielonego,
  • kostka rosołowa,
  • 100 g grzybów,
  • cebula,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki śmietany,
  • garść startego żółtego sera,
  • łyżka natki pietruszki,
  • kg ciasta francuskiego,
  • łyżka masła.

Wykonanie: Grzyby oraz cebulę drobno posiekaj. Usmaż na maśle, a po chwili dodaj mięso, pietruszkę i kostkę rosołową. Wymieszaj. Dodaj ser, dwa jajka i śmietanę. Znowu wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Płat ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż mięsny farsz. Zwiń całość w roladę i zabezpiecz końcówki. Z wierzchu posmaruj ciasto jajkiem. Wcześniej nagrzej piekarnik do 180 stopni. Roladę piecz przez 30 minut. 

2. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 

Czas na łososia! Ryba ta idealnie komponuje się z ciastem francuskim. Taki łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem posmakuje nawet wybrednym dzieciom. 

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • duży filet z łososia,
  • 30 g grana padano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • płat ciasta francuskiego,
  • cytryna,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • zielona dymka,
  • sól i pieprz.

Wykonanie: Szpinak umieść w garnku i podlej go niewielką ilością wody. Rozmrażaj na małym ogniu. Gdy pozbędzie się wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę oraz sól i pieprz. Szpinak ostudź i odciśnij z nadmiaru wody. Usuń skórkę z łososia i dokładnie umyj filet. Ułóż na cieście francuskim, dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Na łososiu umieść szpinak oraz ser. Zawiń ciasto i posmaruj je z wierzchu jajkiem. Piecz około 30 minut w 200 stopniach. Podawaj z plastrami cytryny i posypane zieleniną. 

Zobacz: Wellington. Stek w cieście francuskim z pieczarkami

3. Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego 

Takie chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem wołowym sprawdzą się idealnie na każdą imprezę. Zresztą przygotuj je na obiad czy kolację, a twoi domownicy cię pokochają. 

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka granulowanej cebuli,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • jajko,
  • kawałek ulubionego żółtego sera pokrojonego na małe kwadraciki.

Wykonanie: Najpierw przygotuj pulpety z mięsa. Wymieszaj dokładnie mięso mielone z posiekaną pietruszkę oraz przyprawami. Musisz uzyskać jednolitą masę. Uformuj pulpety. Ciasto francuskie podziel na osiem kawałków i w środku każdego z nich umieść pulpet. Na każdym z nich rozprowadź roztrzepane jajko i zrób dwa nacięcia. Na wierzch wywiń cztery rogi do uzyskania tytułowej sakiewki. W każdej sakiewce umieść kawałek sera i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 

4. Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim 

To danie jest nie tylko przepyszne, ale również bardzo efektowne pod względem wizualnym. Sprawdź, co musisz przygotować, aby twoja potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim zachwyciła wszystkich.  

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • półtorej szklanki bulionu,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • jajko,
  • opakowanie ciasta francuskiego.

Wykonanie: Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w paseczki. Pieczarki pokrój na plasterki lub półplasterki, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i oliwę i wrzuć kurczaka. Po niedługim czasie dodaj cebulę oraz pieczarki. Wszystko smaż, aż płyny odparują z patelni, a składniki lekko się zarumienią. Dodaj rozdrobnioną w śmietanie musztardę, bulion i mąkę. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodaj zieleninę. Chwilę gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gęstego sosu. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Ciasto francuskie rozwiń i przytnij na wielkość naczynia. Ułóż go na potrawce, a wierzch posmaruj jajkiem. Zapiekaj przez około 20 minut w 200 stopniach. 

5. Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem 

A co powiesz na rozpływające się w ustach pierożki z ciasta francuskiego z mięsem z kurczaka? Ten przepis jest po prostu genialny. 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g ulubionego sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • opakowanie ciasta francuskiego.

Wykonanie: Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili tutaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudź mięso i zmiksuj razem z serem, solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na kawałki i na każde z nich nałóż farsz i zlep boki formując pierożki. Wszystko posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. 

6. Ciasto francuskie z mięsem mielonym 

Tak naprawdę ciasto francuskie z mięsem mielonym może być przyrządzone na wiele sposobów. To taki klasyk, który zawsze się sprawdza. Zobacz tę konkretną recepturę. 

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół kilograma mięsa z piersi indyka,
  • 100 g sera mozzarella,
  • cebula,
  • 100 g papryki konserwowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • papryka ostra,
  • pieprz ziołowy.

Wykonanie: Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Dodaj mięso i dalej smaż. Przypraw. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Rozłóż płat ciasta francuskiego i wyłóż na niego farsz z mięsa i posyp serem. Ciasto bez farszu potnij w paski i zwiń całość w warkocz lub w inną dowolną formę. Piecz około pół godziny w 180 stopniach. 

Więcej sprawdzonych przepisów na obiad z ciasta francuskiego znajdziesz poniżej:

 

1. Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

 Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami Zobacz przepis

Obiad z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kozim serem

 Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kozim serem Zobacz przepis

Tarta z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rolada z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką, serem i suszonymi pomidorami

 Rolada z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką, serem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Rolada z ciasta francuskiego z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak z warzywami w warkoczu z ciasta francuskiego

 Kurczak z warzywami w warkoczu z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Obiad z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

 Pieczony łosoś pod ciastem francuskim Zobacz przepis

Pieczony łosoś pod ciastem francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bułeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

 Bułeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem Zobacz przepis

Bułeczki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pierożki z ciasta francuskiego

 Pierożki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Pierożki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gulasz wołowy pod ciastem francuskim

 Gulasz wołowy pod ciastem francuskim Zobacz przepis

Gulasz wołowy pod ciastem francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

 Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem Zobacz przepis

Obiad z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 304

15 min
9
>60 min
8
15 min
40
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 179

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8