Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 346 Ocena: 3144
Dodano: 22.03.2020
Odsłon: 1482
1-2 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy (po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki wędzonej i trochę mielonego pieprzu). Otoczone w mące i przyprawach mięso wrzucamy na nagrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.
Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.
Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 28 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Swietne na lepszy obiad!0 Kto głosował? | Odpowiedz