Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jak z najlepszej restauracji! Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany w naczyniu żaroodpornym pod ciastem francuskim.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 34
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2712
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 141
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 34
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2712
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 141
Składniki
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy (po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki wędzonej i trochę mielonego pieprzu). Otoczone w mące i przyprawach mięso wrzucamy na nagrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat. Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut. Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem. Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.