Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy pod ciastem francuskim

Gulasz wołowy pod ciastem francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 346 Ocena: 3144

Dodano:

Odsłon: 1482

Danie jak z najlepszej restauracji! Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany w naczyniu żaroodpornym pod ciastem francuskim.

Składniki

  • Wołowina (u mnie pręga) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 250g
  • Mąka - 1 płaska łyżka
  • Wino czerwone - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra,
  • papryka wędzona, pieprz
  • Bulion - 200ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Ciasto francuskie
  • Żółtko - 1 szt
1-2 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Gulasz wołowy pod ciastem francuskim

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy (po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki wędzonej i trochę mielonego pieprzu). Otoczone w mące i przyprawach mięso wrzucamy na nagrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.

    Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.

    Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
    Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń