Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jak z najlepszej restauracji! Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany w naczyniu żaroodpornym pod ciastem francuskim.
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy (po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki wędzonej i trochę mielonego pieprzu). Otoczone w mące i przyprawach mięso wrzucamy na nagrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.
Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.
Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Przepis dnia
Cześć! zapraszam was dzisiaj na pyszną zapiekankę, którą mozna szybko przygot...
Odsłon: 22968
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 144
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 95
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 40
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 197
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 144
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 95
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 40
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 197
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49
Składniki
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy (po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki wędzonej i trochę mielonego pieprzu). Otoczone w mące i przyprawach mięso wrzucamy na nagrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat. Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut. Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem. Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Dania główne
Tortilla z falafelem
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 40
Tortilla z falafelem
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49