Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z ciasta francuskiego z nadzieniem z brokułów i pora z dodatkiem sera pleśniowego i śmietany. Pyszne, wegetariańskie danie.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1682
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1682
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Składniki
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3 Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć większym kawałkiem ciasta, tak, żeby boki lekko wystawały poza boki formy. Druga część będzie do przykrycia wierzchu więc trzeba ja przyciąć do wielkości i kształtu formy i schować do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier.
W tym czasie przygotować nadzienie: W dużym garnku zagotować wodę. Różyczki brokuła oddzielić i wrzucić na wrzątek, gotować ok 4 minut, przełożyć na durszlak do odsączenia. Pora posiekać, na patelni rozgrzać masło, dodać pora i dusić 10-15 minut aż będzie miękki. Dodać śmietanę, wodę, sok z cytryny, musztardę i szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać i zdjąć z ognia. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Ser pleśniowy pokroić na kawałki, zmieszać z brokułami i porem, wyłożyć na ciasto. Przykryć pozostałą warstwą ciasta, dociskając boki. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta. Zapiekać całość 30 minut w 180 stopniach, lekko schłodzić przed podaniem.