Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z ciasta francuskiego z nadzieniem z brokułów i pora z dodatkiem sera pleśniowego i śmietany. Pyszne, wegetariańskie danie.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10425
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336769
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4326
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423723
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10425
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336769
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4326
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423723
Składniki
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3 Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć większym kawałkiem ciasta, tak, żeby boki lekko wystawały poza boki formy. Druga część będzie do przykrycia wierzchu więc trzeba ja przyciąć do wielkości i kształtu formy i schować do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier.
W tym czasie przygotować nadzienie: W dużym garnku zagotować wodę. Różyczki brokuła oddzielić i wrzucić na wrzątek, gotować ok 4 minut, przełożyć na durszlak do odsączenia. Pora posiekać, na patelni rozgrzać masło, dodać pora i dusić 10-15 minut aż będzie miękki. Dodać śmietanę, wodę, sok z cytryny, musztardę i szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać i zdjąć z ognia. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Ser pleśniowy pokroić na kawałki, zmieszać z brokułami i porem, wyłożyć na ciasto. Przykryć pozostałą warstwą ciasta, dociskając boki. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta. Zapiekać całość 30 minut w 180 stopniach, lekko schłodzić przed podaniem.