Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3214

Dodano:

Odsłon: 1688

Placek z ciasta francuskiego z nadzieniem z brokułów i pora z dodatkiem sera pleśniowego i śmietany. Pyszne, wegetariańskie danie.

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 2 główki brokułów ( ok 700 g łącznie)
  • 2 łyżki masła
  • 3 pory
  • 150 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 ml wody
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 200 g gorgonzoli ( lub innego sera z niebieską pleśnią)
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Przygotowanie

  1. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3
    Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć większym kawałkiem ciasta, tak, żeby boki lekko wystawały poza boki formy. Druga część będzie do przykrycia wierzchu więc trzeba ja przyciąć do wielkości i kształtu formy i schować do lodówki.


  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier.

  3. W tym czasie przygotować nadzienie:
    W dużym garnku zagotować wodę.
    Różyczki brokuła oddzielić i wrzucić na wrzątek, gotować ok 4 minut, przełożyć na durszlak do odsączenia.
    Pora posiekać, na patelni rozgrzać masło, dodać pora i dusić 10-15 minut aż będzie miękki.
    Dodać śmietanę, wodę, sok z cytryny, musztardę i szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać i zdjąć z ognia.
    Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto.
    Ser pleśniowy pokroić na kawałki, zmieszać z brokułami i porem, wyłożyć na ciasto.
    Przykryć pozostałą warstwą ciasta, dociskając boki. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta.


    Zapiekać całość 30 minut w 180 stopniach, lekko schłodzić przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń