Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dania z ciasta francuskiego z delikatnym wnętrzem w postaci cieniutkich plasterków mocno wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, suszonych pomidorów i prawdziwego żółtego sera. Całość doprawiona jedynie aromatyzowaną oliwą, w której zanurzone były pomidory. Smak i forma przypadnie z pewnością do gustu zarówno większym, jak i mniejszym konsumentom.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1575
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 258
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 280
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 265
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 12877
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1575
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 258
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 280
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 265
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 12877
Składniki
Ciasto rozwinąć i delikatnie wygładzić dłońmi końce, posmarować po całości oliwą z suszonych pomidorów (zawiera z reguły zioła lub dodatki w postaci owoców żurawiny lub pestek dyni).
Wzdłuż ciasta, w dwóch rzędach ułożyć plasterki szynki, na to rozłożyć pokrojone w większe kawałki suszone pomidory.
Na to rozłożyć plastry sera. Zrolować ciasno wzdłuż szerszego boku, docisnąć dłonią, by się nie rozkleiło. Końce delikatnie zawinąć pod spód.
Całą powierzchnię ciasta, w tym spód, posmarować rozkłóconym jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na środkowym poziomie kuchenki.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na deskę na około 2 minuty, by odpoczęło, po czym kroić pod kątem na około cztero centymetrowe kawałki. Serwować z paskami zielonego ogórka i cząstkami pomidorów lub z ulubioną surówką. Doskonale smakuje na ciepło, jak i po wystygnięciu.