Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 676 Ocena: 13689

Dodano:

Odsłon: 283

Z warstwą pysznego szpinaku. Ciasto miało przybrać piękny kształt ryby ale pierwsza próba wyszła jak na załączonym obrazku :)))
Reklama
Reklama
Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

Przygotowanie

  1. Wyfiletowałam rybę, to był łosoś jurajski, jest mniej intensywny w smaku od pacyficznego i chudszy.
    Pęsetą wyjęłam pozostałe ości z części środkowej.

  2. Filety posypałam przyprawą i dodatkowo solą i pieprzem. Odstawiłam do lodówki.

  3. Na oliwie lekko podsmażyłam posiekany czosnek. Gdy zaczął pachnieć dodałam z grubsza pokrojony szpinak i na dno dodałam odrobiną wody. Szpinak pod przykryciem się uparuje.
    Po wyłączeniu ognia szpinak doprawiłam solą, gałką i pieprzem. Dodałam łychę śmietany. Schłodzony ułożyłam warstwą na filetach.

  4. Na filetach ułożyłam płaty ciasta, wzorki zrobiłam łyżką i dekoracja po upieczeniu była prawie niewidoczna. Ciasto powinno być nacięte.

    Piekłam według czasu podanego na opakowaniu ciasta. Filet niewielkiego łososia jest stosunkowo cienki i na pewno się upiecze.

  5. Smakowało wybornie!

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń