Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i mega pyszna tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, pieczarkami i serem kozim. Pomysł na szybki obiad lub kolację dla miłośników ciasta francuskiego. Poniższy przepis na formę do tarty o średnicy 28 cm:
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1578
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 258
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 282
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 267
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1578
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 258
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 282
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 267
Składniki
Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu, chwilę smażyć, dodać przeciśnięty czosnek, śmietanę, ser pleśniowy, doprawić solą i pieprzem, i smażyć do odparowania wody, wystudzić. Pieczarki pokroić na cienkie plastry i usmażyć na osobnej patelni, doprawić solą i pieprzem, następnie wystudzić. Ser kozi zetrzeć na grubej tarce. Formę do tarty wysmarować olejem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i wyłożyć na formę. Dokładnie docisnąć, wystające kawałki obciąć i ew. wykleić nimi boki formy. Resztę pokroić na cienkie długie paski, które wyłożymy na górę tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, żeby zbytnio nie wyrosło. Upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 7-8 minut, ma się podpiec. Formę wyjąć, wyłożyć szpinak, na to pieczarki, na to tarty ser, a górę udekorować paskami z ciasta francuskiego. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu formę z tartą odstawić na ok. 5 minut, żeby odpoczęła. SMACZNEGO!!!