Ewa_Gotuje

Pomysły na lekkie dania obiadowe

Brakuje ci pomysłu na na lekki i smaczny posiłek? Oto kilka, bardzo ciekawych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim bliskim.

Fot. materiały prasowe

Posiłki przygotowywane w okresie letnim, rządzą się swoimi prawami. Na talerzu powinno być kolorowo, świeżo i zdrowo. Planując posiłki, wybieraj głównie produkty sezonowe, z których przyrządzisz lekkie przekąski i sałatki - dania idealne na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Bogactwo świeżych warzyw w zasięgu ręki pozwala stworzyć wyjątkowe, pełnowartościowe dania, które zaspokoją głód o każdej porze dnia. Przykładem takich potraw może być popularna w sezonie letnim sałatka grecka, kultowa mozzarella z pomidorami, czy tradycyjne grillowane ziemniaki
z ziołami. Pamiętaj, że latem doskonale sprawdzą się również dania bezmięsne - ich przyrządzenie zajmuje mniej czasu i są lżejsze dla organizmu obciążonego upałami. Co również ważne, przygotowanie letnich posiłków nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych - z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Wystarczy wybrać dobrej jakości produkty, podkreślić ich smak aromatycznymi mieszankami przypraw Vegeta Natur - i zdrowy, letni posiłek gotowy!

Sałatka grecka

Składniki:
• Mieszanka sałat
• Sezonowe warzywa
• Ser feta
• Oliwa
• Ocet

Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć i pokroić.
2. Posypać przyprawą według własnych upodobań.
3. Dodać oliwę oraz ocet do smaku.
4. Wymieszać.

Dip

Składniki:
• Oliwa
• Woda
• Ocet
Sposób przygotowania:
1. 2 łyżeczki przyprawy zmieszać z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody i jedną łyżką octu.
2. Wymieszać.

Ziemniaki z ziołami

Składniki:
• Ziemniaki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki.
2. Posypać przyprawą, około 1 łyżeczki na 100g ziemniaków i wymieszać.
3. Smażyć na patelni, piec w piekarniku lub na głębokim tłuszczu.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0