Grill - temat specjalny

Ponczowe ciastka w trzecim odcinku "Bake off - Ale Ciacho!"

Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy.

Fot. materiały partnera

W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata.

W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy cukiernictwa mogli popuścić wodze fantazji i przygotować dosłownie wszystko! Miano gwiazdy wypieków tygodnia zdobył Marcin, który zaskoczył jurorów swoim nietuzinkowym pomysłem. Z programem niestety musiała pożegnać się Elżbieta.

Zobacz amerykańską klasykę Marcina

Co wydarzy się w niedzielę?

W trzecim odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy stawią czoła kolejnym dwóm zadaniom. W konkurencji technicznej przygotują ciasto ponczowe ozdobione własnoręcznie wyrabianym kremem. W konkurencji autorskiej, każdy ze śmiałków marzących o tytule Polskiego Mistrza Wypieków i 50 tysiącach złotych, będzie musiał przygotować niepowtarzalną karpatkę, której walory smakowe ocenią Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś.

Jak zrobić ciasto parzone na karpatkę lub eklery?

Ciasto parzone jest lekkie i chrupiące, a w czasie pieczenia w jego wnętrzu powstają charakterystyczne dziurki. Właśnie z tego względu idealnie nadaje się ono do nadziewania - w ten sposób otrzymamy eklery, profiterole lub ptysie. Jeżeli masę rozsmarujemy dosyć cienko na blaszce, w czasie pieczenia mocno się pomarszczy, dzięki czemu uzyskamy idealne blaty do karpatki.

Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, jednak wymaga od nas nieco wyczucia i cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na wykorzystywane przez nas składniki. Jest ich niewiele, dlatego powinny być możliwie jak najlepszej jakości. Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie dodajemy ją do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy masło. Po kilku minutach mąka powinna być odpowiednio zaparzona. Pamiętajcie, aby masę cały czas mieszać, gdyż można ją łatwo przypalić. Następnym krokiem jest przestudzenie masy i dodanie do niej jajek. Zwróćcie uwagę, aby była ona naprawdę chłodna, gdyż w przeciwnym razie jajka zbyt szybko się zetną. Dopiero tak przygotowana masa jest gotowa do wypiekania.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 230

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17