Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Potrawy z grilla węglowego - 5 wegetariańskich przepisów

Późna wiosna i lato to czas, na który większość z nas czeka z utęsknieniem. Ciepłe dni zachęcają do przebywania na powietrzu, najlepiej w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. W trakcie takich spotkań nie może zabraknąć pysznego jedzenia i zimnych napoi, dlatego w tym czasie szczególnie chętnie organizujemy grilla, który zapewnia jedyny w swoim rodzaju smak i aromat potraw. Lato to również czas wielu sezonowych warzyw, na które czekamy cały rok, dlatego jeśli planujesz urządzić grilla i chcesz zaskoczyć gości ciekawymi potrawami jednocześnie nie ograniczając się do kiełbasy, karkówki i kaszanki, to koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami na jarskie potrawy z grilla węglowego!

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - gzik  

Choć gzik to pełnoprawne danie często serwowane w barach i restauracjach, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je dla gości, których zaprosiliśmy na grilla. Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki i dobrej jakości twaróg. Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, nie obierać ze skórki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć w żar grilla węglowego, gdzie powinny spędzić około 45 minut. W tym czasie możemy przygotować twarożkowe nadzienie. W misce wymieszajmy twaróg z kwaśną śmietaną, cebulą czerwoną, rzodkiewką, solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki należy wyjąć z folii i przeciąć wzdłuż. W środek ziemniaków ułożyć twarożkowe nadzienie i posypać świeżym szczypiorkiem.  

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - grillowane warzywa 

Bardzo proste i szybkie danie, które będzie idealną przekąską dla wegan i wegetarian, ale sprawdzi się również jako dodatek do karkówki. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w paseczki, czerwoną cebulę w pióra, a cukinię w krążki. Możemy również dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce razem z oliwą i przyprawami. Przydadzą nam się sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz oregano. Warzywa układamy na tacce i układamy na ruszcie grilla węglowego. Smażymy około 15-20 minut, aż warzywa będą przypieczone i lekko miękkie. Pamiętajmy o przewracaniu warzyw, by były odpowiednio zapieczone z dwóch stron.  

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - ser z żurawiną  

To bardzo proste wegetariańskie danie jest idealnym połączeniem jedynie dwóch smaków, które dopełniają się i podbijają podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Ser pleśniowy typu camembert lub brie zapiecz bezpośrednio na ruszcie grilla węglowego po 3-4 minuty z każdej strony. Na podpieczony ser wyłóż 2-3 łyżeczki żurawiny i gotowe! Roztopione wnętrze można jeść ze świeżym chlebem, jako dodatek do sałatki lub zupełnie sam. W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. 

Alternatywa dla mięsożerców - szparagi z boczkiem 

Na koniec proponujemy kompromis idealny, czyli szparagi z boczkiem. Nie jest to danie wegetariańskie, więc jest to propozycja dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Gwarantujemy jednak, że będą zachwyceni. Szparagi to jedne z najbardziej efektownych warzyw, które zachwycają swoją chrupkością i intensywnym kolorem. Ich smak jest raczej neutralny, dlatego świetnie sprawdzą się w połączeniu z wyrazistym boczkiem. Szparagi skropmy olejem lub oliwą z oliwek i przyprawmy solą i pieprzem. Wymieszajmy i rozłóżmy na tacce, która ma trafić na ruszt grilla węglowego. Po około 5 minutach zdejmijmy warzywa z grilla i owińmy szparagi plastrami cienko pokrojonego boczku. Kolejny krok to ponowne wyłożenie tacki na grilla i zapiekanie z oby stron, aż boczek będzie dobrze wysmażony i wytopi tłuszcz.  

Jeżeli nie macie jeszcze grilla węglowego, warto zapoznać się z ofertą ERLI https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 148

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29880

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 248

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0