Proste zmiany w jadłospisie, które ułatwią odchudzanie

Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów może być naprawdę trudne, jednak istnieje kilka prostych trików, które mogą nam to ułatwić. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w waszym jadłospisie, aby dieta okazała się prosta i przyjemna.

Fot. 123RF/Picsel

Wraz z nadejściem nowego roku, wielu osób zdecydowało się przejść na dietę, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Niestety, badania wskazują, że zdecydowana większość z nas nie dotrzyma swoich noworocznych postanowień. Dzieje się tak często ze względu na fakt, iż nasza nowa dieta jest zdecydowanie zbyt restrykcyjna i składa się głównie z samych wyrzeczeń. Tymczasem można odżywiać się zdrowo i smacznie, dzięki czemu chudniemy jakby „przy okazji". Mamy dla was kilka propozycji na zdrowsze odpowiedniki ulubionych posiłków. Będziecie zdziwieni jak drobne zmiany mogą ułatwić wam odchudzanie.

1. Tradycyjnego schabowego zastąp...

Tradycyjnego kotleta schabowego zastąp mięsem pieczonym w lekkiej panierce. Wiemy, że wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez schabowych. Niestety, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów, smażony na głębokim tłuszczu kotlet nie jest najlepszym wyborem. Zdrowszą wersję tego dania przygotujecie w piekarniku. Warto również tradycyjną panierkę zastąpić np. mielonymi orzechami laskowymi lub płatkami migdałów. Jeśli chcecie żeby wasz kotlet był jeszcze zdrowszy schab zastąpcie mięsem drobiowym.

2. Klopsiki z wołowiny i wieprzowiny zastąp...

Przygotowując klopsiki, burgery i pasztety, mięso wołowe lub wieprzowe zastąp mięsem z kurczaka lub indyka. Drób jest zdecydowanie chudszym mięsem, dlatego też poleca się go wszystkim osobom odchudzającym się. Warto również wypróbować przepisy zaczerpnięte wprost od wegetarian - pasztet z fasoli lub ciecierzycy będzie równie smaczny

3. Jogurt owocowy zastąp...

Jogurt owocowy zastąp jogurtem greckim z dodatkiem świeżych owoców. Chociaż wielu osobom wydaje się, że wszystkie jogurty są bardzo zdrowe, to niektóre z nich mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko to za sprawą cukrów i słodkich dodatków jakie w nich znajdziemy. Zdecydowanie zdrowszą opcją będzie jogurt grecki, które ma znacznie więcej białka niż tradycyjny jogurt, dzięki czemu dłużej będziemy czuć się najedzeni. Świeże owoce i orzechy nadadzą mu wyjątkowy smak i staną się także źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Zobacz też: Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

4. Wrapy z tortilli zamień...

Tortille oraz wrapy zamień w sałatkę. W ostatnim czasie w naszym kraju bardzo popularne stały się różnego rodzaju wrapy zawijane w tortille. To bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie posiłku, jednak czy wiedzieliście, że tortilla może mieć nawet 350 kalorii? Jeśli pominiecie ten dodatek, możecie zdecydowanie zwiększyć porcję, którą zjadacie. Nadzienie z tradycyjnego wrapa możesz zamienić w sałatkę z kolei farsz z popularnego burrito będzie doskonale smakował na gorąco.

5. Zupy z dodatkiem śmietany zastąp...

Zupy z dodatkiem śmietany zastąp zupą fasolową z jogurtem. Wszyscy kochamy zupy, jednak wiele z nich nie jest zbyt sycących, a dodatek śmietany sprawia, że stają się również bardzo kaloryczne. Jak to zmienić? Doskonałym rozwiązaniem jest dodawanie warzyw strączkowych (takich jak np. fasola lub soczewica) do przygotowywanych dań. W ten sposób dostarczymy do naszego organizmu znaczną ilość błonnika, odpowiedzialnego za dłuższe odczuwanie sytości. Z kolei śmietanę we wszystkich przepisach zastąpcie jogurtem. Raczej nie poczujecie różnicy, a wasze dania będą zdecydowanie zdrowsze.

6. Jajko sadzone i tosty zastąp..

Jajko sadzone i tosty zastąp jajkiem gotowanym, serwowanym z warzywami i pieczywem pełnoziarnistym. W teorii będzie to bardzo podobny posiłek, jednak w praktyce druga opcja będzie zdecydowanie zdrowsza. Jajka są skarbnicą witamin i składników odżywczych, jednak smażenie ich nie jest najzdrowszym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepszą opcją będzie podanie ich ugotowanych - najlepiej na miękko, gdyż wówczas nie naruszymy odżywczych kwasów tłuszczowych. Do jajka podaj ulubione warzywa np. ogórka, pomidora lub awokado, a całość uzupełnij pieczywem pełnoziarnistym. W ten sposób otrzymasz zbilansowany i bardzo zdrowy posiłek, dzięki któremu zdrowo rozpoczniesz dzień.

7. Chipsy zastąp...

Chipsy ziemniaczane zastąp pieczoną ciecierzycą lub warzywami korzeniowymi. Chipsy wydają się być idealnym dodatkiem do wieczornego seansu filmowego. Niestety, nie najlepiej wpływają na naszą sylwetkę. Warto zastąpić je pieczoną w piekarniku ciecierzycą z przyprawami, która nie tylko przyjemnie chrupie, ale również jest bardzo zdrowa. W roli zdrowej przekąski doskonale sprawdzą się również pieczone warzywa korzeniowe takie jak np. marchewka, pietruszka lub seler. Ich smak z pewnością was zaskoczy. Możecie również zdecydować się na zjedzenie popcornu, gdyż jest on zaskakująco zdrowy. Oczywiście, odradzamy polewanie go masłem!

Zobacz też: Jak wytrwać na diecie?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 196

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 127

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 81

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1582

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1