Grill - temat specjalny

Prosto z patelni - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna.

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej (typ 500)
  • 150-200 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Farsz

  • 200 g sera feta
  • 200 g mozzarelli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku

Złożenie

  • 5 jajek
  • 40 g masła

Ciasto drożdżowe

Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C i rozpuścić w niej drożdże, następnie dodać je do mąki. Mleko podgrzać do temperatury około 40°C i wlać do miski z mąką i drożdżami (około 150 ml - nie całość). Następnie wsypać cukier i rozpocząć ugniatanie ciasta (jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolać odrobinę mleka). Po 4-5 minutach ugniatania dodać sól i olej roślinny. Całość dokładnie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryć ściereczką - zostawić w temperaturze pokojowej na 45-50 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę (podsypaną mąką), uformować cztery równe kulki, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po upływie tego czasu kulki rozwałkować na okrągłe placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra. Brzegi z obu stron zawinąć w rulon i połączyć ze sobą, tworząc tym samym kształt łódki.

Farsz

Skruszyć ser feta, dodać do niego startą na grubych oczkach mozzarellę, mąkę oraz mleko. Na patelni podsmażyć świeży szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak zmięknie, połączyć go z mieszanką serów i dokładnie wymieszać.

Złożenie

Wcześniej przygotowane drożdżowe łódki napełnić mieszanką serów ze szpinakiem. 1 jajko rozbić i lekko ubić trzepaczką. Posmarować nim brzegi łódek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (grzanie góra-dół) przez 12 minut. Łódki wyjąć z piekarnika i na każdą z nich wbić jajko. Następnie ponownie włożyć do piekarnika na około 2 minuty (należy cały czas obserwować potrawę - żółtko nie może być ścięte). Po wyjęciu z piekarnika na każdą z łódek położyć kawałek masła (około 10 g na jedną).

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 89

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1