Ewa_Gotuje

Przepis Anastazji Stypułkowskiej na "Gruszkowy duet Anastazji"

Anastazja Stypułkowska otrzymała wyróżnienie od jurorów, za wspaniałe połączenie słodko-słonego smaku w swoim autorskim przepisie. Jeśli chcesz wypróbować pomysł na sernik, zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki na spód:

90 g mąki migdałowej
50 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
30 g masła
50 g masła orzechowego
1 żółtko
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Składniki na poncz do gruszek:

1-2 l wody
szklanka cukru
100 ml likieru amaretto
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 małych gruszek
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu tłustego
250 g serka mascarpone
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Solony karmel:

220 g cukru
4 łyżki wody
180 ml kremówki
30 g masła
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Spód: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Formę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Piec 10 - 15 minut na złoty kolor.

Poncz: Wodę, cukier, likier i sok z cytryny umieścić w garnuszku, zagotować, dodać obrane gruszki z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10-15 minut. Wyłożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.

Masa serowa: Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 h przed przygotowaniem ciasta. Umieścić oba sery w misce, zmiksować, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do formy i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej.

Karmel: Cukier wrzucić do garnuszka, dodać wodę, wymieszać i postawić na planik. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować (nie mieszając) kilka minut, aż zmieni kolor na brunatny. Odstawić z palnika, dodać powoli śmietankę, a następnie masło. Wymieszać. Dodać sól, jeszcze ciepłym, ale nie gorącym karmelem polać sernik.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0