Ewa_Gotuje

Przepis Krzysztofa Ilnickiego na tort bez mąki, śmietanki i masła

Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.

Dacquoise:

50g pestek dyni
100g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych
25g maizena (skrobi kukurydzianej)
125g cukru pudru A
200g białka
2g sól
175g cukru pudru B

Metoda:

Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi surowcami. Wyszprycować 4 dyski o średnicy 18-20cm, używając okrągłej tylki. Upiec w 200 stopni C do złotego koloru.

Konfitura

300g moreli bez pestek
5g oliwy z oliwek
tymianek świeży
70g puree z moreli
30g syropu glukozowego
sól
2g pektyny NH
50g cukru kryształu

Metoda:

Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Krem:

400g mleka kokosowego niesłodzonego
ekstrakt z wanilii
35g cukru kryształu
40g maizena (srkobia kukurydziana)
sól
60g wody
35g masła kakaowego
250g śmietany roślinnej Decor Up (zimna)

Metoda:
Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Montaż:

Wyszprycować na 3 dyskach dacquoisa krem w okręgach, pozostawiając między nimi przerwy. Przerwy wypełnić konfiturą. Zmontować tort. Na szczycie udekorować tort morelami i kremem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 66

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 764

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0